Гастроентерология и хепатология

Заболявания на хранопровода и стомаха

Заболявания на хранопровода и стомаха

1. Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – често срещан симптом при наличието на тази киселинно обусловена болест е усещането за парене и болка зад гръдната кост, което се причинява от рефлукса на стомашните киселини, върнали се от стомаха обратно към хранопровода. Тази киселина действа разрушаващо на вътрешния слой на хранопровода, а заболяването се нарича Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). При нея е възможно да има още трудности и болки при преглъщане, гадене и повишено слюноотделяне. При хронифициране на процеса е възможно да се образуват стеснения на хранопровода, а в случаите, когато има дълга продължителност, се повишава и рискът от рак на хранопровода.

2. Гастрит – острият гастрит е заболяване, което представлява увреда на лигавичния слой на стомаха, причинен най-често от прием на алкохол и противовъзпалителни лекарства (аспирин, аулин). Хроничният гастрит се асоциира с множество причинители, като водещи се приемат инфекцията с Helicobacter pylori и преминаването на жлъчка от дванадесетопръстника в стомаха. Helicobacter pylori инфекцията засяга почти половината от хората по света, от които 20% развиват гастрит. Характерни симптоми са чувство за подуване на стомаха, тежест, стомашни болки, гадене, куркане. Хората инфектирани с Helicobacter Pylori имат висок пожизнен риск от развитие на пептична язва и стомашен карцином. Поради тази причина лечението на инфекцията е важно с цел снижаване на риска.

3. Пептична язва – най-честите локализации на пептичната язва са стомахът и дванадесетопръстникът. В около 85-90% при заболелите се намира инфекция с Helicobacter pylori. Характерен симптом е коремната болка, която при локализация в дванадесетопръстника се успокоява след хранене и засилва няколко часа след хранене (на гладно), докато при стомашната язва е обратното – храната усилва болката.