Гастроентерология и хепатология

Калпротектин

Калпротектин – безболезнено изследване при Болест на Крон и Улцерозен колит

Над 2 милиона души в Европа страдат от възпалителни заболявания на червата, най-често срещани от които са Болестта на Крон и Улцерозния  колит - тежки хронични състояния на стомашно - чревния тракт. За съжаление много често симптомите при тези заболявания наподобяват усложнения от функционален произход, което затруднява диагностицирането им.

До скоро то беше възможно само след провеждане на фиброколоноскопии, взимане на биопсии от червата, материал за микробиология и други инвазивни изследвания.

През последните години се появи нов вид изследване за нивата на калпротектин в минимално количество фекална проба. Калпротектинът е белтък, който се освобождава от определен вид бели кръвни клетки, наречени неутрофили (гранулоцити). При възпаление на чревната стена  неутрофилите се насочват към мястото на възпалението, калротектинът попада във фекалиите и не се разрушава. Налице са завишени нива на калпротектина в изпражненията и това помага на лекаря да се ориентира дали са необходими допълнителни инвазивни изследвания.

Калротектинът е подходящ тест, както за деца така и за възрастни. Освен за наличие на възпаления той може да се използва и за проследяване на ефекта от провеждано лечение. Маркерът е със завишени стойности и при тумори, полипи, бактериални инфекции и кървене. Тестът е изключително бърз, достъпен и безболезнен за пациентите.

Кога се препоръчва изследване на калпротектин?

Калпротектиновият тест може да се назначи при наличие на симптоми, които насочват към възпаление от страна на гастроинтестиналния (стомашно-чревния) тракт, както и за да се направи разграничаване между възпалително и невъзпалително чревно заболяване.

Симптомите, показващи нарушение в стомашно-чревния тракт, са строго индивидуални като могат да включват:

  • кървава или водниста диария
  • коремна болка или спазми
  • ректално кървене
  • повишена температура
  • загуба на тегло
  • отпадналост

Изследването на калпротектин може да се извърши при съмнение от страна на лекуващия лекар дали е необходима или не ендоскопия (колоноскопия или сигмоидоскопия), ако е налице съмнение за възпаление.

Други причини, при които се назначава калпротектиново изследване, включват:

  • проследяване на ефикасността от лечението;
  • предикативен (прогностичен) показател за наличие на рецидиви;
  • като алтернативен метод за изследване при хора, имащи страх от игли или ендоскопия;

Как се провежда изследването?

За изследване на калпротектин не е необходима допълнителна подготовка. Необходимо е дасе вземе проба от изпражненията в чист съд, предоставен от лаборатория. Пробата не трябва да бъде замърсена от вода или урина. Резултатите излизат до няколко дни.

Резултати от изследване на калпротектин:

Отрицателни стойности – при нива < 50 mg/kg фецес
Средни стойности - между 50 и 100 mg/kg фецес
Положителни стойности - над> 100 mg/kg фецес
Ако при повторно изследване нивата са все така умерено повишени или са се повишили още, това изисква допълнителни изследвания и евентуално ендоскопия.

Къде да направя изследване на калпротектин?

В клиничната лаборатория към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ, бул. Цариградско шосе 66А, може да бъде направен тест на калпротектин. Лабораторията е единствената в района, която провежда това изследване на място. Тя е оборудвана със съвременна апаратура, чрез която се  изследват фекалните проби.

За да направят тест на калпротектин пациентите трябва да представят фекална проба, както и предписание за изследването от специалист.

Лабораторията ни е отворена всеки ден в седмицата. Повече информация за изследването и за локацията на лабораторията ни може да получите на: 0700 13 127 или *5544.