Гастроентерология и хепатология

Дихателен тест хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори представлява грам отрицателна бактерия със спираловидна форма "S", откъдето произлиза и името й helical (спираловиден). Предава се по фекално-орален път, от човек на човек, от майка на дете, от дете на дете, между съпрузи. Първичната локализация е в кухината (антрум) на стомаха, където преживява в различна киселинност. Би могла да оцелее еднакво добре в хладка и студена вода и може да издържи на температура от 37 градуса до 3-5 дни.

Особенното при Хеликобактер пилори е, че произвежда различни ензими, които увеличават секрецията на солна киселина, увреждат мукуса и подлежащите клетки в стомаха, което води до прогресиране на възпалението.

Как се поставя диагнозата?

Има две категории диагностични методи: инванзивни и неинванзивни като всеки метод има предимства и недостатъци:

 • Инвазивни: чрез ендоскопия на горната част на храносмилателния тракт се вземат малки частици от лигавицата на стомаха (биопсия). Чрез специфично оцветяване материала се разглежда от патолози.

Другият метод е бърз уреазен тест. При него ендоскопският биoпсичен материал се поставя в разтвор или гел, съдържащ урея и phenolred, който е индикатор за pH. Уреята се хидролизира с освобождаване на амоняк под въздействието на уреаза от Hp, който придава розов цвят на разтвора. Обикновено тестът се позитивира след минути. Може да е фалшиво (-) отрицателен при ниска плътност в антрума или фалшиво (+) положителен при замърсена устна кухина.

 • От неинвазивните методи са дихателния тест с урея и откриването на H. pylori във фекалиите.

Дихателният тест е Златен стандарт за поставяне на диагноза и проследяване след лечение. Пациентът поглъща разтвор, съдържащ С-маркирана урея, а издишваният въздух се изследва за маркиран с изотопа CO2, освободен, вследствие интрагастралната Hp-уреаза. Чувствителността и специфичността на теста е 90-100%. Това е един от най-добрите методи за поставяне на диагнозата. Съществува и нов дихателен тест, който при нас се провежда рутинно в амбулаторни условия. Той може да се използва при деца и бременни, тъй като не съдържа изотоп.

Фекаления тест също е неинвазивен и има висока чувствителност и специфичност, както за диагностични цели, така и за потвърждаване отстраняването на инфекцията след лечение - както за възрастните, така и за децата.

Изисквания за извършена подготовка преди дихателен тест HELIC Ammonia Breath Test:

 • Изследването се извършва на празен стомах – необходимо е да се изключи приема на всякакъв вид храна и течности, включително вода  преди теста. Последното хранене не бива да бъде по-малко от 12 часа преди теста. Последното хранене трябва да бъде „леко“: трябва да се избягват месо, риба и гъби.
 • Тестът може да бъде извършен: 

  4 седмици след проведена антибиотична терапия;
  2 седмици след последната доза на антисекретори, противовъзпалителни средства, инхиботири на протонната помпа / Н2 – блокери, алгинати, бисмут – съдържащи лекарственаисредства, аналгетици.
 • Неободимо е да избягвате алкохолна консумация 3 дни преди теста;
 • Необходимо е да избягвате приема на зеленчуци (варива) 3 дни преди теста;
 • Необходимо е да се избягва дъвчене на дъвка преди теста;
 • Необходимо е да не се пуши 3 часа преди теста. Необходимо е да се  измият    зъбите и добре да се изплакне устната кухина  както преди теста, така и след пушене. 

  В деня на изследването:
 • Изплакнете устната кухина с вода внимателно преди теста.
 • Лекарят ще Ви даде индикаторна тръбичка която ще бъде поставена в устаната кухина. Задръжте тръбичката със зъби; дишайте равномерно, устната кухина трябва да бъде леко отворена. Ако имате прекомерно  количество слюнка, можете да отстраните наконечника, преглътнете и отново да поставите накрайника.
 • След 6 минути лекарят ще Ви помоли да извадите тръбичката, след което ще Ви бъде даден разтвор, който да изпиете.
 • Поставете наконечника   отново в устната кухина за следващи 6 минути.
 • След 6 минути отстранете тръбичката и я предайте на лекаря за окончателно отчитане на резултата.
 Фекаления тест също е неинвазивен и има висока чувствителност и специфичност, както за диагностични цели, така и за потвърждаване отстраняването на инфекцията след лечение - както за възрастните, така и за децата.