Медицински дейности

Алергология

юни 29, 2021, 12:34
Title : Алергология
Icon : 003
Important section title :
Symptoms title :
Spec department code :
Show appointment button : Yes
Hide department in forms : No
Show doctors schedule : Yes

В кабинета по алергология се извършват най-важните съвременни изследвания за установяване на причините за различни алергични състояния чрез качествени реактиви за кожно-алергично тестуване или изследване на специфични антитела към инхалаторни и хранителни алергени(кръвни тестове). Тук е възможно да се осъществи предоперативна консултация и подготовка за чувствителност към медицински и дентални анестетици.Благодарение на тези диагностични възможности се изграждат надеждни лечебни, прогностични и профилактични подходи за подобряване на здравето и качеството на живот на пациентите.

В кабинета по алергология се предлагат следните услуги:

  • Съвременна, бърза, безболезнена, високочувствителна и специфична диагностика на дихателни, хранителни и кожни алергии при деца и възрастни благодарение на наличните реактиви за кожно-алергично тестуване с битови, поленови, животински алергени.
  • Изследване на кръвните фактори за чувствителност към различни алергени – т.н. специфични IgЕ антитела за потвърждаване при необходимост на получените чрез кожно-алергично тестуване данни. Този подход е утвърденият световен и европейски стандарт за алергологична диагностика.
  • Съвременни и висококачествени имунологични изследвания.
  • Наблюдение, изследване и лечение на болни с бронхиална астма, неясни алергични състояния на дихателната система, на болни с чувствителност към храни, насекоми, медикаменти и козметика.
  • Световно утвърдени проби за доказване на медикаментозна алергия. Алергологични консултации и алергологична подготовка за чувствителност към упойки и контрасти преди операция или образно изследване с йод-контраст.
  • Подезична имунотерапия при астма и ринит. Тук болните с алергичен ринит и бронхиална астма имат възможност да провеждат лечение на причините за болестта си чрез прилагане на съвременния, удобен за приложение, ефективен и с почти нулеви странични явления метод на подезична имунотерапия.
  • Обучение на пациентите. На страдащите от астма се предлага обучение за провеждане на съвременното инхалаторно лечение и начините за самостоятелен контрол на състоянието в домашна среда. Пациентите с алергични реакции към храни и медикаменти се обучават за средствата и методите за оказване на първа помощ при развитие на тежка, животозастрашаваща алергична реакция.

Значението на навременната бърза и финансово достъпна кожна и серологична алергична диагностика проличава особено ясно в светлината на днешните разбирания, че няма възрастови или други ограничения за изследване на чувствителността към подозираните алергени. Все още широко разпространеното сред педиатри, общопрактикуващи лекари, УНГ, пулмолози и други, че изследване се прави при деца след определена възраст е отхвърлено въз основа на редица научни проучвания. Смята се, че при наличие на симптоми, ако се подозира алергично състояние, пациентът е показан за изследване.

В зависимост от вида на подозирания алерген, конкретното състояние на пациента, приемането на антихистаминови медикаменти или наличието на оплаквания може да се избира между кожни и серологични проби, може да се прилагат различни IgE панели или да се пристъпи към осъществяване на молекулярна диагностика. Практиката и научните изследвания в областта са доказали по безспорен начин, че колкото по-бързо и рано се постави диагнозата, основана на качествени доказателства, толкова по-добри и трайни са лечебните резултати.

Болестите, определяни като алергични засягат различни органи и системи, очи, уши, горни и долни дихателни пътища, храносмилателен тракт, кожа. Пълноценното диагностициране на пациента е немислимо без постоянното сътрудничество между алерголога и специалисти в посочените области.

Ние сме създали условия за изпълнение на клиничния алгоритъм за диагностика на алергичните болести.

След консултация с алерголог и извършване на необходимите изследвания пациентите се насочват за консултация със утвърдени специалисти по УНГ за установяване на съпътстващи проблеми от страна на горните дихателни пътища чрез преглед, образна диагностика и изследване на носен секрет за клетъчен състав.

Когато е налице съмнение за бронхиална астма се извършват консултация с пулмолог и необходимите тестове за функционално изследване на дишането.

Кожните прояви на алергичните състояния могат успешно да се диагностицират и консултират с помощта на специалисти дерматолози.

Съвместно с Клиниката по Гастроентерология и хепатология диагностицираме и лекуваме пациенти с хранителна алергия и хранителна непоносимост с локализация в гастроинтестиналния тракт. След изключване на заболяване на стомаха, червата и жлъчно-чернодробната система, успешно уточняваме причината за болки в корема и стомашната област, подут корем, необясними диария и запек, затруднено преглъщане, отслабване, повръщане, повишени еозинофили.

Прегледите в кабинета по Алергология се извършват от д-р Мариана Мандажиева и Проф. д-р Георги Христов. Д-р Мандажиева е специалист по Клинична алергология с обширен опит в диагностиката и лечението на алергичен ринит, синузит и носна полипоза, уртикария, медикаментозна алергия, атопичен дерматит и контактна алергия. Д-р Мандажиева има богат опит и специален интерес при диагностиката на контактната алергия и алергията към импланти - ортопедични изделия и изкуствени стави, стентове, стоматологични импланти.

Професор д-р Георги Христов, дм е един от водещите специалисти у нас по клиничната алергология. Има над тридесет годишен опит в областта на клиничната алергология и е един от първите лекари у нас с призната специалност по алергология и клинична имунология.

Прегледи и консултации при д-р Мандажиева и Проф. д-р Христов могат да се осъществят по няколко начина:

  • С направление по здравна каса
  • Чрез допълнително здравно осигуряване с фондове, които имат договори с ДКЦ Аджибадем Сити Клиник
  • Чрез платен прием

Записването на час се осъществява на телефон 0700 13 127.

Relation tags :
Related testimonials
Related specialized centers
Related equipment
Team page : Екип
Banner aside
Banner top :
PopUp :
Related categories for general information
Related categories with internal pages
Related child departments
Related procedures
Related symptoms
Related diagnosis