Днес ще разгледам един на пръв поглед банален „проблем“, който обаче е чест и тревожи нашите пациенти, а именно – ушната кал.

Ушната кал, или т.нар. церумен, се образува от церуменалните жлези, разположени в кожата на ушния канал. Тя представлява лепкава субстанция, към която се добавят излющени епителни клетки, както и прахови частици. Цветът й може да варира от светло жълт до тъмно кафяв, а консистенцията й - от мека до много твърда, като зависи колко дълго е престояла в канала.

Количеството на ушната кал зависи от индивидуални особености, от поведението ни, както и от заобикалящата ни среда. Честото й почистване води до стимулиране на нейното образуване. При работа в запрашена среда - строителство и различни производства, също се образува повече ушна кал.

Образуването на ушна кал е естествен процес. Тя има хидрофобни качества, прави кожата на ушния канал мека и еластична, предпазва я от нараняване и прекомерно изсушаване. По нея полепват прашинки, които се изхвърлят чрез естествени почистващи движения навън. Има и антибактериално действие.

От дотук изложеното става ясно, че ушната кал е полезна за нашето ухо. Образуването й е нормален процес и наличието й не е израз на липса на хигиена.

Естествено възниква и въпросът: Кога ушната кал става вредна и започва да пречи?

При прекомерно натрупване на ушна кал може да се намали слуха. Когато е престояла дълго време в ушния канал, тя се окислява и може да стане много твърда и така да нарани кожата на канала. Притискането й върху тъпънчето може да причини неприятни усещания до болка, както и шумови ефекти. При къпане и попадане на вода в ухото, твърдата ушна кал се раздува и може да доведе до рязко заглъхване и намаляване на слуха. Друга опасност е възникването на инфекция, като за това често допринасят и самите пациенти в стремежа си да я извадят, наранявайки кожата и улеснявайки навлизането на бактерии или гъбички.

Ушната кал пречи при ползването на слухов апарат. Тя затруднява огледа на тъпънчевата мембрана.

Стигаме и до въпроса : Как да почистваме ушите си?

Обикновено повечето хора много усърдно почистват ушите си всекидневно, в някои случаи и неколкократно през деня. Най-често използват т.нар. клечки за уши - с памучен връх. Тук искам да кажа: Не ползвайте клечки за уши! По този начин вие набутвате ушната кал обратно в канала, създавайки опасност от образуване на плътна церуменална тапа. Стимулирате продукция на по-голямо количество ушна кал, може да нараните кожата на канала, както и тъпънчевата мембрана.

Тогава се питате: Какво да правим и как да я махнем?

Ушната кал има естествено движение навън. Необходимо е само да забършете със салфетка кожата на ушната мида и на входа на канала, без да бъркате вътре в ухото. През последните години са налични голям брой хигиенни продукти за уши - от спрейове за почистване до различни видове размекващи капки. Използват се според тяхната харакеристика и не трябва да се прекалява с употребата им.

Какво да не правим?

  • Не ползвайте „клечки за уши“!
  • Не ползвайте различни фиби, кламери и твърди приспособления, с които да се опитвате да извадите ушната кал от ухото!
  • Не ползвайте свещи за почистване на уши - било фитосвещи или от пчелен восък! С тях може да си навредите.
  • Не си правете сами промивки!

При наличие на симптоми от прекомерно натрупване на церумен е необходимо да се посети специалист УНГ. След анамнеза и преглед на ушите - т.нар. отоскопия, лекарят може да прецени по какъв начин да бъде премахната ушната кал. Изборът на метод за отстраняване на ушната кал зависи от:

  • нейното количество и консистенция
  • анамнезата за прекарани или настоящи заболявания на ухото
  • манипулации или оперативни интервенции на ухото в миналото
  • от кооперативността на пациента
  • не на последно място - от наличието на подходящ инструментариум и апаратура

Процедурата по отстраняване на ушната кал може да бъде извършена по няколко начина:

  • чрез промивка с вода със специална спринцовка или водна помпа
  • чрез механично премахване с микрофорцепс или кука
  • чрез аспирация под визуален контрол

Наличието на микроскоп позволява процедурата да се направи безопасно.

--------------------------------

Кабинетът по УНГ в Аcibadem City Clinic УМБАЛ Младост е оборудван с най-модерната апаратура за диагностика и лечение на ушно-носно-гърлени болести. Разполагаме с диагностичен микроскоп за диагностика на заболяванията на външно и средно ухо. Пациентите могат да бъдат прегледани и при необходимост ушите да бъдат почистени безопасно, по най-подходящия начин за конкретния пациент.

Статията е изготвена от д-р Надя Сербезова, специалист, който притежава над 10 години опит с профил УНГ болести. Можете да запазите час на *5544 с опция Младост или чрез Супердок.

Свързани отделения