Д-р Тодор Тодоров  е специалист педиатър в Аджибадем Сити Клиник Младост. Има над 15 години медицински опит. Извършва проследяване на физическото и нервно-психическо развитие на детския организъм, диагностика и лечение на детски заболявания. Има публикации на теми свързани с Автоимунен полигландуларен синдром и други. Лектор е в семинари на тема детско здраве към “Училище бебе“. Член е на Български лекарски съюз.

---------------------

Витамин Д е мастноратворим витамин, открит през 1921 от американския биохимик Елмър Макколъм в рибеното масло от черен дроб на треска и е използван за лечение на рахита. От тогава е обект на нестихващ интерес в научните среди и от цялото общество. Витамин Д включва пет молекули, от които най-важни за организма са витамин Д3 и витамин Д2.

Витамин Д3 (холекалциферол) е известен още като “слънчевият витамин”, защото се синтезира основно в човешката кожа при облъчването на стеролите с ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър (290-315 nm), но може да се набави и от храни с животински произход – риба, черен дроб, яйца, но до 15% от общото количество.

Каква е ролята на витамин Д за растежа и развитието на детския организъм?

Витамин Д има уникална и изключително сложна роля в обмяната на веществата и физиологията на организма. Не случайно говорим за витамин Д-хормон – това е  1,25(ОН)2-витамин D, който е 10 пъти по-активен от витамин Д3. Витамин Д-хормон се явява  диригентът на калциево-фосфорната обмяна. Благодарение на витамин Д тялото усвоява и задържа достатъчно количество калций и фосфор, необходими за изграждането, нарастването и поддържането на здрави кости. Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций, магнезий и фосфор. Продължителният недостиг на витамин D оказва отрицателно влияние върху костната минерализация. Всеки е чувал за рахит – най често при дефицит на витамин Д. Повишен риск за развитие на рахит има при: продължително кърмени деца; деца на майки с дефицит на витамин Д. Затова е важно да обръщаме внимание и на бременните и кърмачките, деца с по-тъмна пигментация на кожата, защото меланинът намалява проникването на УВ лъчи и синтеза на витамин Д, както и ранното използване на слънцезащитни кремове с SPF над 30. Кърмачетата стават неспокойни, будят се често, стряскат се лесно, започват да се потят обилно с кисела пот, мускулите стават отпуснати (хипотонус), коремчето прилича на жабешко, описвани са рахитичните гривни и рахитична броеница. В съвременния свят рядко се допуска рахит, но най-често се наблюдава при кърмачета и малки деца на възраст между 6 и 23 месеца, а при юноши – на възраст от 12 до 15 години. Въпреки че рахитът може да бъде резултат от дефицит на витамин D, често се се добавя и дефицит на калций.  Тези две състояния се комбинират и увеличават риска от развитие на рахит при растящи деца и остеомалация след спиране на растежа. Натрупването на костна маса по време на детството и пубертета осигурява здрави кости и намалява риска от фрактури, както вероятносттот възникване на такива в напреднала възраст.

Пълната статия може да откриете тук.

Свързани отделения