Колкото и да ни се иска болестите, заедно със зимата, да останат зад гърба ни, уви, пролетта също крие своите изненади, които често ни пращат пред кабинета на лекаря.

Времето вече е променливо и често не знаем как точно да се облечем. Студено в ранните и късните часове на деня, топло и слънчево около обяд. Отделно започваме да се събираме повече, все още в закрити помещения - ресторант, бар, театър, което е идеална среда за обмяна на вируси. Да не пропускаме и ролята на алергиите, които през пролетта са доста често срещани и причиняват затруднено носно дишане, изтичане на секрети през носа и към гърлото, кашлица, понякога и задух.

Но как да се ориентираме колко сериозен е проблемът и кога да потърсим консултация с лекар?

Истината е, че дори и една на пръв поглед безобидна хрема може да ни докара сериозни главоболия, ако решим да не я лекуваме. Тя може да бъде водниста, обилна или с жилави и гноевидни секрети от носа. Започне ли внезапно, с по-изразена сила и затруднено дишане през носа, обикновено става дума за остър ринит.

Острото възпаление на лигавицата на носните ходове може да бъде причинена от вирус или да е израз на алергия. Последната има своята сезонност и се проявява именно през пролетта и в началото на лятото.

Макар и пациентите често да възприемат една хрема като безобидна, може да се каже че почти никога не са прави. Ако към секретите се наблюдават и болка в слепоочието, челото над веждите или в едната или и в двете лицеви половини, продължаваща над две седмици, най-често става дума за синузит. Нелекуван своевременно и адекватно, той лесно може да прерасне в хроничен, който обикновено „се обажда“ при смяна на атмосферното налягане, температурите, влажността на въздуха. Немалко от хората с хроничен синузит страдат от болки и неразположение през зимата до такава степен, че те ограничават ежедневния и социалния им живот.

Една от често срещаните грешки при самолечението с продължитена употреба на капки/спрейове за нос. Тук важи правилото, че тези средства са ефикасни, само ако се използват за не повече от 7 дни.

Всичко описано по-горе представлява една малка част от заболяванията и състоянията, които могат да ескалират, част от тях да станат хронични, друга – да довдат до трайни и необратими последици за здравето. Затова най-точният отгвор на въпроса, който поставихме по-горе – кога да потърсим УНГ специалист, е: своевременно! Защото е по-лесно болестта да се предотврати, отколкото да се лекува в напреднал етап и с усложнения.

През месец април може да се възползвате от специална отстъпка в размер на 10% за преглед  при УНГ специалист, както и 10% за аудиометрия – изследване, с което се проверява остротата на слуха.

Кабинетът ни по ушно-носно-гърлени болести разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение. Нашите специалисти работят и с ригидна и флексибилна ендоскопска техника. Тя е снабдена с камера, което позволява изключително точно ниво на диагностика на заболяванията на горни дихателни пътища.

Можете да запишете своя час на телефон *5544 с опция Младост или през онлайн платформата на Супердок.

Свързани отделения