В продължение на много години проблемът с хроничното възпаление на сливиците и неговото лечение занимава лекарите в цял свят. Съществува дилемата да се отстранят ли сливиците, ако детето боледува често, или да се оставят като страж в устата при първа среща с инфекциите.

Отговор на този въпрос дава д-р Катя Благоева, специалист УНГ в Аджибадем Сити Клиник Младост.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

УНГ специалистите ежедневно се срещат с този проблем и с въпроса на разтревожените родители: „Трябва ли да оперираме нашето дете, все е болно?“. Колкото по-прост е въпросът на родителите, толкова по-трудно за лекаря е да отговори веднага с „да“ или „не“.

Уважаеми родители, трябва да знаете, че вашето дете е самостоятелно човешко същество и като такова е уникално. Т.е. неговото развитие е характерно и типично само за него, както и когато боледува, то ще боледува по свой собствен, индивидуален начин. Скъпи майки, не сравнявайте детето си с това на съседката и не приемайте съветите й относно това с какво и как да го лекувате. За всеки проблем се обръщайте към личния си педиатър или специалист УНГ – болести. Той най-добре ще ви посъветва и ще съдейства за решаване на здравословния проблем.

Нека сега се върнем към проблема с възпалението на сливиците и как трябва да се постъпва в подобни случаи.

Ще започна с причините за развитие на хронично-болестно състояние на тонзилите, как протича то и как се лекува.

Една от причините е попадането в организма на т.н. хемолитичен стрептокок от група А, който се загнездва в сливиците и предизвиква възпаление. Тонзилите не могат да се преборят с него и се развива болест  - най-често ангина с висока температура, болки в гърлото и затруднено преглъщане. Ако ангината не бъде лекувана, възпалението от остро преминава в хронично. В тези случаи сливиците стават огнище на инфекция, което може да причини заболяване и на други органи и системи.

Друга причина за развитие на хроничен тонзилит е боледуването от тежки инфекциозни болести – скарлатина, грип, дифтерия и др. Дори затрудненото носово дишане води до дишане през устата, пресъхване на лигавицата и до условия за възпаление.

В резултат на честити възпаления в сливиците се образува съединителна тъкан, която измества паренхима. Така се нарушава функцията им и те не могат да произвеждат антитела. По този начин от страж, те се превръщат в огнище на инфекция.

Как родителите могат да се ориентират дали децата им развиват хроничен тонзилит или не?

  • Чести ангини
  • Кашлица, която не може да се обясни със заболяване на белите дробове
  • Увеличени лимфни възли на шията
  • Неприятен дъх в устата и наличие на белезникави, мековати парченца в сутрешната слюнка, продукт на хроничното възпаление
  • Чувство на чуждо тяло в гърлото и дискомфорт при преглъщане
  • Сухота в гърлото
  • Лесна уморяемост, нарушения в съня и др.

Всички тези оплаквания не са задължителни за поставянето на диагнозата, но колкото повече от тях са налице, толкова тя е по-вероятната. За това обаче трябва да се произнесе специалист по УНГ – болести, който към оплакванията на пациента прибавя и резултатите от обективното изследване, ПКК, урина, ревматични проби, изследвания на носен и гърлен секрет и др.

Налице ли са абсолютните показания за оперативно лечение, към него трябва да се премине незабавно. Златно правило в медицината е, че колкото по-рано се лекува една болест, толкова резултатите са по-добри. Хроничните тонзилити не правят изключение.

Мили родители, здравето на вашите деца е във ваши ръце и в тези на лекаря. Помнете това и не отлагайте грижата. Можете да запишете час за консултация с д-р Катя Благоева на *5544 или 0700 13 127

Свързани отделения