Разговаряме с д-р Александър Носиков, кардиолог в Диагностично-консултативния център към „Аджибадем Сити Клиник Младост” и един от ключовите специалисти в Центъра за профилактика в болницата. 

Разкажете накратко за профилактичната програма

Д-р Носиков:  Без да се преглеждаме профилактично, рискуваме да пропуснем развитието на сериозно заболяване, тъй като влошаването на здравето не винаги е придружено от симптоми, които можем да забележим. Ето защо е препоръчително да се правят редовни контролни прегледи, които са жизненоважни за ранната диагностика на всяко едно заболяване.

Важна част от нашата концепция за профилактика е превенцията, в частност скринингът за ракови заболявания, който позволява ранното им откриване. При всички пациенти, решили да направят профилактична програма при нас, задължително провеждаме следните тестове:

  • Тест за наличие на окултна (скрита) кръв във фецес, което позволява ранна диагностика на полипи и рак на дебелото черво. При позитивен резултат на пациентите се предлага колоноскопия.
  • Ехографията на млечни жлези и/или мамографията (методът се подбира според индивиуалните характеристики на пациентката) позволяват проследяване и ранна диагностика на най-честата неоплазма при жените – карциномът на млечната жлеза.
  • Прегледът при гинеколог и провеждането на цитонамазка позволяват ранна детекция на рак на шийката на матката – друго често злокачествено заболявания при жените.
  • При всички мъже се изследва PSA (простат-специфичен антиген) и се провежда преглед от уролог за да се изключи рак на простатната жлеза - най-честото злокачествено заболяване при мъжете, което е напълно лечимо, когато бъде открито в началото на заболяването.
  • Прегледите от ендокринолог включват ехография на щитовидната жлеза – почти всеки 5ти пациент има „възли“, малък % от които могат да бъдат злокачествени и следва да бъдат биопсирани.

Прегледът при кардиолог в частност включва и оценка на сърдечно-съдовия риск, което позволява ранната идентификация на високорисковите пациенти, които най-много печелят в дългосрочен план от превантивни мерки като редукция на холестерола, отказ от тютюнопушене и оптимален контрол на артериалното налягане. Пациентите с предиабет, инсулинова резистентност и диабет, които също са с повишен сърдечно-съдов риск се оценяват в тясно сътрудничество с еднокринолог

Кои са предимствата на програмата за профилактика в болницата?

Д-р Носиков: Персонализираните профилактични програми в Acibadem City Clinic Младост гарантират, няколко ключови предимства за пациентите. Например осигуряваме персонално обслужване и лично придружаване от наш специалист по време на всички прегледи. Пациентите не чакат пред кабинети и не губят излишно време в обикаляне между между лаборатории и специалисти. Целим всичко да се случва бързо, лесно и планирано на база свободното време, с което пациентът разполага. Осигуряваме и преводач за чуждестранни пациенти. Всички прегледи и изследвания се извършват от опитен екип от медицински специалисти, за повечето, от които няма свободни часове месеци напред. Разполагаме с най-модерната медицинска апаратура, гарантираща бързи и точни резултати. Пример мога да дам с 3Д мамографа с томосинтезиз, който е единственият в страната и служи за откриване на рак на гърдата, година или две преди да може да бъде усетен с ръка. Диагностициран в тази ранна фаза, туморът се повлиява по-добре от терапията, което е предпоставка за успешно му лечение.

Какви пакети включва програмата?

Д-р Носиков: Предлагаме пакети в две насоки  - по пол и по възраст. Съответно за жени и мъже, до 40г. и над 40г. 

Универсалните ни пакети за мъже и жени до 40години включват стандартни прегледи и изследвания, съобразени с пола и възрастта на пациента. Най-общо те се свеждат до преглед при:

  • Гинеколог и Мамолог за жените / Уролог при мъжете/
  • Кардиолог
  • Вътрешни болести
  • Гастроентеролог 
  • Диетолог 
  • Ендокринолог
  • Клинична лаболатория

Разширените пакети за мъже и жени над 40 години включват както стандартни прегледи и изследвания, така и допълнителни консултации с дерматолог и невролог и разширен брой изследвания в клинична лаборатория.

Може да разгледате пакетите тук:

Какво следва да направи един пациент, преминал през профилактичнара програма?

Д-р Носиков: След приключване на всички изследвания лекар-специалист ще обобщи резултатите лично за всеки пациент. Той ще получи заключителен анализ, който включва препоръки за превенционална програма с цел поддържане на добро здраве или препоръки за лечение на установените здравословни проблеми, ако са открити такива.

-----------------------------------------------------

За информация и планиране на профилактичен пакет, моля, обадете се на 0895 584 221 или на *5544

Профилактиката спасява животи, прегледайте се сега!

 

Свързани отделения