Проф. Д-р Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Младост, представя видео поредица със съвети за пациентите с рак на храносмилателната система, за да даде полезни съвети и отговори на най-често задаваните въпроси. Поредицата от видеа проследява целия път, по който преминава онкоболният пациент - от необходимите изследвания и диагностиката до съвременните принципи на лечение и начин на живот.

-------------------------------------------

Първото видео отговаря на въпросите:

  • Кой прилага противотуморно лечение?
  • Какво е химиотерапия, прицелно лечение, палиативно лечение и лъчелечение?

 

  • Как трябва да живеят пациентите с рак и има ли нещо, което трябва непременно да спазват като правило в живота си, докато се лекуват? Проф. Д-р Асен Дудов отправя призив: Живейте активно и пълноценно живота си! Съвременното лечение става все по-щадящо, все по-софистицирано, с все повече възможности пациентите да са близо до семействата си, по-близо до работната среда. Във видеото ще видите още: колко опасни могат да са митовете и “магическите диети” за излекуване в интернет?

 

 

  • Рязкото пожълтяване на склерите на очите и кожата може да е признак за различни състояния, но то определено има и голямо значение за онкологията. На какво може да се дължи и какви са мерките, които трябва да се предприемат - вижте в третото видео от поредицата.

 


 

  • Поредното видео от информативната инициатива към пациентите с карциноми на храносмилателния тракт засяга темата за рака на дебелото черво. Проф. Д-р Асен Дудов споделя какво трябва да направи човек, когато е поставена диагнозата и какви са стъпките в последващото лечение.

  • В следващото видео проф. д-р Асен Дудов разказва повече за рака на панкреаса, принципите на лечението и съвременните възможности. Колкото по-рано се обърнете към гастроентеролог, ако имате някакви смущения от страна на храносмилателния си тракт, толкова по-бързо ще има възможност за диагностика на болестта и за нейното по-ефективно лечение. Във видеото ще научите кои са ранните симптоми, които могат да издават проблем и повече важни препоръки.

  • Какво е необходимо  един пациент да има като изследвания, за да се назначи правилна методика на лечение, когато е налице онкологична диагноза? Проф. д-р Асен Дудов отправя следния призив: "Само по кръвна картина и биохимия не може да се отгатне дали човек има злокачествено заболяване". 

  • Кои са най-честите видими и невидими нежелани реакции към съвременно противотуморно лечение? За съжаление нежеланите реакции са неизбежни при всяко едно лечение, а как се контролират вижте в следното видео

 

 


  • Последното видео в информативната поредица отговаря на въпросите кои са съвременните, най-оптимални процедури за лечение на рака на стомаха и необходимите изследвания преди започване и по време на лечение? Проф. д-р Асен Дудов съветва: Всички, които имат пряк роднина с рак на стомаха, трябва да имат един сигнал, при тази увеличаваща честотата си локализация, че веднъж годишно или през две години трябва да провеждат гастроскопия

Проф. Дудов е сред водещите специалисти по медицинска онкология у нас. Има значителен опит в диагностиката и системната лекарствена терапия на солидните тумори: рак на млечната жлеза, тумори на храносмилателния тракт, рак на простата, бъбрека и някои други. 

Прилага и проучва подходи за преодоляване на лекарствената резизстантност при противотуморни лекарства, както биологимни в т.ч. таргетни терапии на злокачествени тумори.

Можете да запишете час за консултация на *5544