• Застигна ли ви постковидна вълна от недиагностицирани и нелекувани досега пациенти с онкологични заболявания?

- За съжаление да. Както и го очаквахме през последните години, в момента се натрупаха онкологични пациенти и пациенти с други хронични заболявания, които поради ограниченията за посещение на болница, които съществуваха дълго време, поради това, че някои просто ги беше страх, потърсиха лекарска помощ късно.

  • Вие имахте и ден на отворените врати за рака на гърдата, жените по-активни ли са в прегледите за това заболяване?

- Да, ранната диагностика и лечение при тази локализация се нормализираха в голяма степен. Може би жените събират повече кураж от мъжете, защото често пъти мъжете не го признават, но при тях в по-голяма честота се срещат проблеми с вземането на кръв например, колабиране, страхови реакции. При жените това се среща по-рядко.

  • В същото време възможностите за лечение се увеличават все повече. През следващата година се очаква на пазара да влязат и да бъдат реимбурсирани 30 нови лекарства. Голяма част от тях са онкологични терапии. Кои са новите надежди според вас?

- Да, на първо място има нови индикации на вече използвани лекарства, които са многообещаващи, и се надявам и на актуализирането на индикациите. Става въпрос за терапии, свързани с тумори на дебелото черво и на матката, което е много важно, защото те са изключително лъчечувствителни, но много резистентни на класическата химиотерапия. И имунотерапията, особено това, което виждаме в клиничните изпитвания, наистина преобръща, в добрия смисъл на думата, живота на тези пациентки. Също така има един голям шанс за пациентите с тумори на главата и шията, които без тези съвременни биологични лечения и индикациите, които се разширяват там, претърпяват често пъти доста тежки, а понякога инвалидизиращи операции. В техния случай самостоятелно с биологичната терапия или пък в съчетанието й с лъчева терапия дават също един отличен резултат.

  • Имате ли обяснение, да не би да е заради качествата на храната?

- Не, честно казано, няма и в литературата нещо, което да е категорично. Разбира се, всеки се замисля за храната, дали причината е в нещо от тази безкрайна химизация, която ни обгръща отвсякъде, дали начинът на живот. Не е редно да се казва, че има вредни храни. То се оказва, че юридически не е много хубаво да се казва, тъй като този, който казва, че една храна влиза в групата на вредните храни, може да понесе последствия.

Разбира се, значение има все по-забързаното ни ежедневие, което невинаги позволява да се подготвя храната. Човек има все по-малко време у дома за готвене, за естествени продукти, все по-често се обръща към такива бързи вериги за хранене. Може би това е един от факторите.

  • Дали увеличената заболяемост е комбинация от тези фактори?

- Не вярвам, но една болест има многофакторна причина, или както ние го наричаме - полиетиологична. Всъщност вероятно причината може да бъде една. Вероятно наближаваме и времето, не от следващата година, но по-нататък, в което ще бъдат достъпни и няколко ваксини, които имат противотуморно действие. Може би първата стъпка ще бъде в лечението на рака на простатата, но това е една идея, да го кажем, една платформа за лечение, която ще обхваща нови и нови локализации, защото това е принцип на лечение, принцип на поведение.

  • Споменахте антираковия план, вашата работа по него приключи, и то много бързо, изключителен експертен труд. Предадохте го на предишния екип на министерството. Доколкото разбирам, има корекции при новия екип. В каква посока са те?

- Ние го предадохме на новия екип на Министерството на здравеопазването, така че планът трябва да бъде гласуван от Министерския съвет.

 

МЗ първоначално направи една нова група, допълваща по-скоро група с разширени членове, но безспорно уточнихме, че това няма да свърши достатъчно работа, тъй като още в самото начало на подготовката на плана при предишния екип уточнихме, че тези огромни групи от хора за съжаление не са винаги продуктивни. То даже някои от колегите нямаха и ясна представа за естеството на работата, но това се изчисти. Имаше няколко такива последователни промени в екипа. Така или иначе планът е завършен. Предаден е на Министерския съвет. Сега, както се казва, остава в ръцете на всички - и на обществото, и на медиите да оказват въздействие, за да може нещата да се движат напред.

Интервюто е публикувано със съкращения, пълният текст можете да прочетете тук