Европейската имунизационна седмица е инициатива на Световната здравна организация (СЗО) и се провежда в края на април всяка година. Тя се организира с цел да повиши осведомеността на обществеността за важността на имунизацията и да насърчи гражданите да се ваксинират.

В ефира на “Нашият ден“ д-р Тодор Тодоров, педиатър от болница "Аджибадем Сити Клиник Младост", споделя своя опит и мнение за ваксините на децата и поведението на родителите в тази област. Той разглежда основните причини за забавяне или отказ от ваксинацията на децата и предоставя съвети за родителите, които са несигурни, или се съмняват във важността на тази процедура.

По думите му няма категоричен отказ на родители да имунизират децата си, има по-скоро едно много силно съмнение, което води до това те да отлагат ваксините. Споделя също, че има родители, които идват първоначално с идеята да не слагат ваксини, но той се стреми да обясни ползата, риска и баланса от тях. 

Когато ползата надвишава риска, това е особено важно. Рискът от повишаването на температурата, от това, че на мястото на поставянето на ваксината може да настъпи лека болка и оток, това е временно, но ползата, която ще носи за човека, не само като ученик, но и като възрастен, е много по-голяма. Д-р Тодоров акцентира върху това, че работата му при убеждението на родителите е концентрирана между понятията полза и риск:

“Въпросът не е да притиснеш човека, а да го убедиш. Едновременно влизам в ролята и на лекар, и на родител. Това е моят начин да работя в чисто човешки план, конкретно по време на прегледа“.

Според него трябва да има кампания, която да бъде ориентирана конкретно към хората. И споделя, че се бори със социалните мрежи, когато хората идват на преглед, защото те често му показват клипове и информация, публикувана там.

“Личните лекари винаги сме на първа линия по отношение на това, което ще ни довери пациента, но не винаги имаме способността да обърнем мнението на човек. Пациентът доверява своите страхове, доверява ни своите постижения и мисли“, споделя още той в ефира на “Нашият ден“.

Повече за различните типове ваксини, които се предпочитат от родителите – чуйте от пълния разговор в звуковия файл ТУК.

Свързани отделения