Януари е месецът на големите обещания и стартирането на нови начинания. Уверенията, които даваме към себе си - да се храним по-добре, да тичаме повече, да овладеем ново изкуство, да спестяваме, да бъдем по-разбиращи, звучат чудесно, но не биха могли да се осъществят без онова, което винаги си пожелаваме на първо място - здравето.

Точно затова е важно да подходим със същата новогодишната мотивация и към своето здраве.

Празниците винаги изобилстват с тежка храна, напитки, десерти и късни вечери, но това е част от забавлението, нали? Няма нужда да съжалявате или да се тревожите. Да се наслаждавате на празниците и да бъдете с любимите си хора е също толкова важно за здравословния и щастлив живот, колкото и поддържането на здравословни навици. Също така е вярно, че колкото и забавни и вълнуващи да са празниците, те могат да ни накарат да се почувстваме малко объркани и без никаква енергия. За да следвате новогодишните си цели без притеснения ви препоръчваме най-важните прегледи, с които да дадете тласък на здравословния си начин на живот, след като цялото вълнение на сезона отшуми.

  • Гастроентеролог - След обилно отрупаните трапези преяждането е основният проблем на много хора. Често вредните храни и напитки, които сме приели обострят някои чревни проблеми и хронични състояния, което не бива да се подценява. Към Клиниката по гастроентерология и хепатология на Ажибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост е обособен високотехнологичен ендоскопски и ехографски сектор, а консултативният преглед ще определи дали са налични рискови фактори и наследствена обремененост. При необходимост се назначават съответната група скринингови изследвания. (лабораторни, образни, ендоскопски).
  • Кардиолог - Нормално функциониращото сърце обикновено е показател за цялостното здраве, така че редовните прегледи на сърцето са важна част от грижата за този жизненоважен орган. Прегледът при кардиолог включва оценка на сърдечно-съдовия риск, което позволява ранната идентификация на високорисковите пациенти, които най-много печелят в дългосрочен план от превантивни мерки като редукция на холестерола, отказ от тютюнопушене и оптимален контрол на артериалното налягане. Пациентите с предиабет, инсулинова резистентност и диабет, които също са с повишен сърдечно-съдов риск се оценяват в тясно сътрудничество с ендокринолог. Основните изследвания, които е добре да се направят са стрес-тест и ехокардиография.
  • Ендокринолог - Дори при липса на каквито и да е клинични прояви, се препоръчва да посещавате ендокринолог веднъж годишно. Първичният преглед преминава както следва: лекарят събира пълна анамнеза, изслушва оплакванията на пациента. След това преглежда пациента, лимфните възли, щитовидната жлеза. При преглед се измерва и кръвното налягане и пулса, тъй като хипертонията или хипотонията могат да бъдат симптоми на различни заболявания на ендокринната система. При необходимост лекарят предписва допълнително тестове и изследвания. 
  • Дерматолог - Прекаляването с алкохола, десертите и липсата на качествен сън се отразява зле и на най-големия орган в човешкото тяло – кожата. Тя се дехидратира и трупа токсини, което е и причината да не изглеждате в най-добрата си форма след празниците. В тези случаи дерматологичните процедури могат да се окажат много полезни в тонизирането и освежаването. Консултирането с дерматолог ще ви даде най-подходящите съвети в грижата за кожата.

 

Всички тези препоръчителни прегледи и изследвания + допълнително подбрани прегледи при специалисти, спрямо възрастта, ще откриете в нашите профилактични пакети.