Д-р Иванка Темелкова е специалист по Дерматология и венерология. Тя специализира в отделението по дерматология и венерология на Медицински институт на Министерство на вътрешните работи (МИ–МВР). Към момента е лекар - дерматолог към Acibadem City Clinic Младост.  В специално интервю тя дава яснота за едни от най-честите, но -рядко дискутирани въпроси свързани със слънцезащитата.

Каква е разликата межди физични и химични филтри? Кое е по-добре да изберем според типа кожа?

Д-р Темелкова: Химичните UV филтри поглъщат и променят 100% от лъчите, докато физичните имат способността да отразяват обратно (като огледало) 5–10% от UV лъчите  по повърхността на кожата. Химичният (органичен) UV филтър действа превантивно против пигментни петна, попива по-бързо, оставя минимален или никакъв бял филм по кожата, текстурата може да е с по-лепкаво усещане, но е и по-хидратираща. Може обаче да съдържа повече козметични съставки, следователно преди използване трябва да се тества за нежелана реакция към отделни ингредиенти. Изследванията обаче сочат, че не толкова химичните филтри, а консервантите, ароматите в лосионите са алергени.

Физичният (минерален/ неорганичен) UV филтър отразява определено количество лъчи по повърхността на кожата. Благодарение на основната си съставка (цинков или титаниев оксид) може да остави бяла следа, тоест вероятно няма да се хареса на хора с по-тъмен оттенък на лицето. Белият филм може да доведе до това, да се използва по-малко защитен крем, отколкото е необходимо. Често придава на лицето матиращ ефект. Заради текстурата и деликатното си оцветяване, може да не се комбинира добре с фон дьо тен и да се рони.  Благодарение на семплата си формула обаче е подходящ за кожа с екзема, акне или чувствителна, склонна към раздразнение, а също и за детска кожа. 

При възрастни пациенти с нечувствителна кожа може да се използват и двата вида, може и комбинирани препарати, които съдържат и химични, и физикални филтри.

Как да нанасяме сълнцезащитата- над или под грима?

Д-р Темелкова: Общоприето е, че слънцезащитните продукти трябва да се нанасят преди всички други продукти за грижа за кожата. Това е така, защото съставките в слънцезащитните продукти могат да попият по-лесно в кожата когато е чиста и хидратирана, отколкото ако носите грим или сте нанесли овлажнител. Често се задава въпросът дали да се използва грим с фактор като слънцезащита и това достатъчно ли е? Теоретично гримът трябва да осигурява адекватна защита, за съжаление обаче концентрацията на стандарнтия SPF е в много по-малко количество и е необходимо 6-7 пъти по-голямо количество грим за защита в определените норми.

Какво количество  слънцезащита е достаъчно за лицето? 

Д-р Темелкова: Първо е важно да кажем, че продуктът се нанася половин час преди излагане на слънце, а не непосредствено преди него. По препоръки на всеки квадратен сантиметър от кожата трябва да бъдат нанесени два милиграма слънцезащитен продукт. Какво означава това? На практика това са шест чаени лъжици продукт. Отнесено спрямо лицето достатъчното количество се равнява на 1/4 чаена лъжичка. 

Какво да направим, за да избегнем “кир ефект” след нанасяне на слънцезащитата? Какво причинява това лющене на продукта? 

Д-р Темелкова: Обикновено това е вследствие на комбинация от фактори, но най-често срещани са следните причини:

1. Използвате твърде голямо количество от продукта. Съвсем малко е достатъчно, когато става дума за козметиката за лице. Ако слагате твърде много крем или използвате по-тежка формула от необходимото за вашия тип кожа, тогава на нея ще ѝ по-трудно да абсорбира продукта и излишното количество ще остане на повърхността и ще се излющва неприятно във формата на топчета.

2. Бързате. Проблемът възниква често, когато сте притиснати от времето. Не давате достатъчно време на формулата да абсорбира в кожата ви, преди да нанесете следващия продукт. Прибързаното нанасяне на следващия слой причинява триене, при което най-горният слой се излющва.

3. Недостатъчно ексфолииране. Нанасянето на кремове и грим слой върху слой върху мъртвите клетки на кожата също способства за неприятния процес.

Слънзецащита за околоочната област, устните и ръцете? 

Д-р Темелкова: Кожата на някои части от тялото е по-чувствителна към слънцето, и по-податлива на увреждане. Точно такава е кожата в околоочната област и около устните. Важно е да използвате продукти с лека формула които същевременно осигуряват висока защита срещу UVA и UVB лъчите. На пазара се предлагат продукти, специално предназначени за защита на околоочната област. Те са с изключително лека, щадяща кожата формула, съдържаща висок фактор на защита. Винаги използвайте продукти които са предназначени за защита на чувствителната кожа около очите. Ако внимателно се нанасят, те не раздразняват очите и не предизвикват парене на очите.

Устните - тази част от лицето лесно може да изгори, защото винаги е открита. Освен това кожата на устните е доста по-тънка в сравнение с други части на тялото. За да получите адекватна защита от слънцето, изберете балсам с поне 30 или по-голям фактор.

Кои са подходящи варианти за кожа, склонна към образуване на акне/суха/чувствителна? 

Д-р Темелкова: При акне е подходящо  да се потърсят продукти, които не съдържат допълнително омазняващи лицето съставки. Когато върху етикета пише „некомедогенен“, това означава, че средството не съдържа съставки, които запушват порите. В допълнение, препоръчително е да не се използва върху лицето слънцезащитен продукт, предназначен за тялото. Те обикновено са с по-тежки и омазняващи съставки, и могат да допринесат за образуване на акне.

Минералните слънцезащитни продукти с титанов диоксид или цинк като активни съставки обикновено са по - малко дразнещи за кожата и те могат да бъдат особено полезни на пациенти с розацея, екзема или алергии към аромати или консерванти. Съставки като хиалуронова киселина, никотинамид/ниацинамид (форма на витамин В3) и витамин С (който е необходим за създаването на колаген) също са подходящи.

Съвети за кожа с пигментни петна/лунички?

Д-р Темелкова: Въпреки, че меланинът осигурява естествена защита на кожата това не означава, че хората са защитени от рак на кожата което налага слънцезащитни продукти. При меланирана или по - тъмна кожа трябва да се търсят слънцезащитни продукти които се втриват невидимо. Препоръчва се да е със слънцезащитен фактор SPF50+,  етикет UVA и да предпазва от синя светлина. Слънцезащитният крем против кафяви петна също трябва да намали всички вече налични кафяви петна, благодарение на специфични активни съставки, за които е доказано, че помагат за ограничаване на кафявите петна.

Има ли значение спиртът в слънцезащитата? 

Д-р Темелкова: Дoĸaтo нa нopмaлнo cлънцe мoжe дa ce излoжитe зa oĸoлo 20 минyти c цeл дoбиване нa витaмин D, тo вcяĸo пo-нaтaтъшнo излaгaнe, ocoбeнo нa cилнo cлънцe, e в пъти пo-oпacнo oт пpoдyĸт c aлĸoxoл. Aлĸoxoлът нe вpeди бъpзo и вeднaгa, a бaвнo и c нaтpyпвaнe нa eфeĸт пpи пpoдължитeлнa yпoтpeбa. Глeдaйтe cпиpтът дa ce нaмиpa ĸoлĸoтo ce мoжe пo-нaдoлy в cъcтaвa нa oпaĸoвĸaтa. Πoд 3% cпиpтът нe oпaceн. Πpoблeмът e, чe виe нямa ĸaĸ дa знaeтe дaли e пoд, или нaд 3%, зaщoтo нe e нaпиcaнa ĸoнцeнтpaциятa нa ниĸoя oпaĸoвĸa нa ĸoзмeтиĸa, нa ĸoятo cъм пoпaдaлa. Зaтoвa гo избягвaйтe, ocвeн aĸo нямaтe избop. При избор вземете спрей. При пръскане алкохолът се изпарява повече и ще остане по-малко количество на кожата.

Защо повече и повече брандове бягат от октокрилена в състава? 

Д-р Темелкова: Проучване от 2019г. насочи вниманието на дерматолозите, че определени съставки в масово използвания слънцезащитен крем се усвояват в телата ни на потенциално опасни нива. Въпреки че вече знаем, че химикалите – авобензон, оксибензон, октокрилен могат да останат в кръвта с часове, в проучването се казва, че не е ясно какъв вид дългосрочни здравословни проблеми могат да причинят. Затова към момента не е сигурно какъв точно негативен ефект могат да окажат и дали са токсични. За безопасност обаче се препоръчва да се избягват.

Комбинирането на витамин Cсъс слънцезащита подобрява ли вида на кожата?

Д-р Темелкова:Това е един от често срещаните въпроси, на който в интернет може да се намери доста противоречива информация. Факт е, че витамин С много често се среща в състава на избелващи продукти. В такива средства освен витамин С, със сигурност присъстват и други избелващи компоненти – например киселини или екстракти от растения, които инхибират (потискат) синтеза на меланин, a през лятото кожата ни произвежда меланин, за да се защитава от действието на слънчевите лъчи. Затова ако ще избелваме кожата, т.е. потискаме синтеза на меланин, тогава ние ще я оставим незащитена от вредното действие на ултравиолетовите лъчи. Така че избелващи процедури през лятото обикновено не се провеждат и продукти с витамин С не е удачно да се използват в периода на слънчева активност. В същото време витамин С е отличен антиоксидант. И поради това често в състава на дневен крем можете да попаднете на витамин C. Обикновено в компания с витамин Е, защото те работят много добре заедно. Такива продукти с витамин С (обичайните дневни защитни кремове) може и даже трябва да се използват през лятото. Защото помагат на кожата да се възстанови след вредното въздействие на слънчевите лъчи.

--------------------------------------------------------------------------------------

Можете да запазите час за консултация на *5544 или чрез Супердок.