Д-р Ваня Денева, дм невролог от ДКЦ  „Аджибадем Сити Клиник Младост“

Специалист с 20 години опит, д-р Ваня Денева е завършила медицина в Медицински Университет – София, където придобива специалност „Нервни болести” и защитава  научна и образователна степен „Доктор“. През годините на нейното обучение и практика д-р Денева споделя, че един от основните симптоми, които водят пациентите за преглед в спешните центрове или кабинета е усещането за болка. Този симптом може да бъде изява както на безобидно гръбначно обездвижване, така и да бъде сигнал на редица сериозни заболявания. При упорити и необичайни болки прегледът и преценката за необходимостта от допълнителни изследвания са важни. Но какво представлява болката, как се лекува и как може да си помогнем безопасно с наличните в аптеката средства разказва днес д-р Денева.

  • Какво представлява болката?

Болката е неприятно сетивно и емоционално усещане, което е възникнало в еволюцията, за да предпазва организма от увреждащите фактори на външната и вътрешната среда. Болката се причинява, както от директно нарушаване на целостта на тъканите, така и от възпалението, което е естествен механизъм за защита и възстановяване на тялото. В първия случай нервите се увреждат директно, докато при възпалението се отделят вещества, които активират рецепторите за болка. Нервите, които са разположени из цялото тяло, провеждат информацията до мозъка, където тя се осъзнава. Болката може да идва и от психологически разстройства, и понякога е трудна за обяснение.

Дълго време болката е считана от медицината за обикновен алармен сигнал, насочен към защита на тялото, но днес тя се приема за комплексна проява, която заслужава пълното внимание на медицинската професия.

  • Кои са най – честите симптоми при  болка? Какво трябва да знаем като пациенти и кога да се обърнем към лекари специалисти?

Произходът на болката най-често е очевиден (счупване, изгаряне, нараняване). Това е причина за т.н. остра болка, която при правилно лечение, не трае дълго.  При болка, без ясно видима причина, която продължава дълго време като главоболие, гръдна или коремна болка е важно да се потърси лекарско мнение по две причини. Едната, разбира се, е да не се допусне развитие на тежко заболяване, а втората е да се избегне превръщането на болката в хронична. Хронифицирането на болката е сложен процес, който се развива в централната нервна система, обикновено за около 2-3 месеца. Хроничните възпаления, при проблеми на опорно-двигателния апарат, са източник на продължителна болка, която може сериозно да наруши ежедневието. Невропатията е друга честа причина за неприятни болкови изживявания, често придружени от парене и изтръпване в крайниците. Около 30% от случаите на невропатия се дължат на захарен диабет, но и на много други причини – злоупотреба с алкохол, дефицит на витамини, херпес зостер, ХИВ/СПИН и други заболявания. При тези състояния се развива увреда на периферните нервни влакна, които изпращат грешни сигнали до центровете за болка и водят до възникване на т.н. невропатична болка. Невропатична (невропатна) болка може е резултат от засягане и на централната нервна система при инсулт, множествена склероза, травма на гръбначния мозък и др.

Според статистиката болката е чест симптом на различни заболявания и е причината за почти две трети от медицинските консултации. Симптомите на болката при възрастни са разнообразни. Тя може да бъде остра, разкъсваща, дифузна, пареща, излъчваща, пронизваща, пулсираща и др. и е важно да се опише добре. Медицинската оценка на болката започва с медицинска история на пациента, местоположението, разпространението й, както и проведеното до момента лечение. Важно е да се съобщават и всички съпътстващи заболявания, вредни навици, работна дейност, които нерядко имат допълнително участие в проявите на болка.

  • Стресът влияе ли допълнително при болка и как можем да се справим с нея?

Както споменах, болката е сложно усещане с изразена емоционална компонента. Възприятието на болката се влияе от нашето настроение, нагласи, както и от емоциите, които ни владеят в момента. Спомените за стара преживяна болка също въздействат на този процес. Например тревожността и депресията могат да намалят прага на болката и да засилят неприятното усещане, докато силни емоции на радост, страх или гняв могат да притъпят първоначалното възприятие. Стресът, когато е продължителен може да предразположи към хронифициране на болката и да затрудни нейното лечение. Продължителната и неправилно лекувана болка от своя страна може да доведе до развитие на тревожно и депресивно разстройство.

Как се лекува болката може да прочетете тук.