През летния сезон зачестяват случаите на външен отит, особено на една от разновидностите му, по-известна като "морски отит". Възпалението на ушите и в частност външният отит е здравен проблем, който често се обостря през лятото. Лятото е и сезонът с най-честите посещения на басейни и море. Плуването, освен полезен спорт, може да се окаже и предразполагащ фактор за инфекции на ушите, особено в басейни с недостатъчна хигиена. Как се лекува заболяването и кои са грешките, които може да допуснем, опитвайки се да успокоим болката, разберете от д-р Надя Сербезова, специалист уши-нос-гърло в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. 

----------------------------------------------------------

Външният отит представлява възпаление или инфекция на външното ухо - като може да засегне ушния канал, ушната мида или и двете заедно.

Причинителите на инфекцията могат да бъдат различни видове бактерии и гъбички. Отговорни могат да бъдат и различни механични и химични агенти.

Предразполагащи фактори, за развитие на външен отит, са ранна или по-напреднала възраст, диабет, имунокомпрометирани пациенти. Много голямо значение има механичното нараняване на кожата на ухото, неправилно почистване, хронични кожни заболявания.

Външния отит може да бъде няколко вида:

1. Остър дифузен външен отит -когато е обхваната цялата кожа на канала

2. Oстър локализиран отит-това е т.нар. фурункул или цирей в ухото

3. Хроничен външен отит

4. Екзема на външното ухо

5. Некротизиращ външен отит

6. Отомикоза

Една от разновидностите на дифузния външен отит е т. нар „морски“ или „бански отит“. Характерно за него е, че се развива след къпане в замърсени басейни, язовири, както и в морето. Засяга много често плувци, хора, практикуващи морски спортове и гмуркане. При него предразполагащ момент е наличието на микротравми на кожата на канала или на ушната мида. След попадане на замърсена вода в ухото, бактериите лесно преодоляват нарушената кожна бариера и предизвикват възпаление.

Най честите симптоми при външния отит са:

  • болка в ухото с различен интензитет;
  • чувство за пълнота, напрежение и заглъхване;
  • изтичане на различен по характер секрет -т.нар. оторея;

Може да има и сърбеж - особено при отомикоза, както и намаление на слуха. Обикновено е засегнато едното ухо, или ако са двете, едното е с по-тежки симптоми. Локално има зачервяване и оток на канала, който е стеснен, като може да бъде и напълно затворен. При по-тежко протичане е засегната и ушната мида, която е особено болезнена при натиск. Болката може да бъде много силна, както и температурата може да се повиши при некротизиращия отит. Има и увеличение на локалните лимфни възли.

Обикновено имаме анамнеза за влизане на вода в ухото, гмуркане, упорито почистване на ушите с памучни тампони или многократни опити ухото да бъде почистено от пациента след заглъхването му.

Важно: За правилното лечение на външния отит е от изключителна важност прегледа от специалист, поставяна на правилна диагноза, провеждане на необходимите изследвания за поставяне на точната диагноза.

Лечението е с продължителност около 2 седмици. Това изисква търпение от страна на пациента и лекаря.Особено внимание се отделя при пациенти с диабет и с тежко протичащ външен отит, където ненавременното лечение може да доведе до сериозни усложнения. Ако за нещастие през лятото получите възпаление на ухото или ушите, препоръчвам веднага да се обърнете към УНГ специалист, а не да се самолекувате.

За мен като специалист, най-важното е профилактиката на заболяването. Нашите пациенти идват на профилактичен преглед преди морската си почивка, като получават специфични съвети според индивидуалните си нужди и как да се грижат за ушите си. При необходимост се решават налични проблеми и са готови за едно прекрасно лято.

------------------------------------------

Д-р Надя Сербезова е специалист, който притежава над 10 години опит с профил УНГ болести. Извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на проблеми в слуха, носа и гърлото. Можете да запишете час за консултация на *5544 като изберете опция Младост.

Свързани отделения