• Какво е хронично бъбречно заболяване?

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) представлява трайно увреждане на бъбречната функция и/или структура с голяма давност – над 3 месеца. Броят на болните с ХБЗ нараства ежегодно в световен план, включително и в България. По данни на Българско нефрологично дружество 13% от българските граждани са с ХБЗ.

Хроничните бъбречни заболявания са десетата по честота причина за смъртност в света. Очаква се в следващите години и с покачване на броя болни да достигне до 5-то място. ХБЗ води до редица усложнения – анемия, костни и сърдечно-съдови увреждания. Наличието на хронично бъбречно увреждане крие риск и за увеличена лекарствена токсичност. С напредване на ХБЗ рисковете за усложнения и смърт се увеличават.

  • Каква е етиологията на хроничното бъбречно заболяване?

Редица заболявания водят до трайно бъбречно увреждане, но водеща причина за ХБЗ са артериалната хипертония и захарен диабет. Други болести, водещи до ХБЗ са първични и вторични гломерулонефрити, наследствени бъбречни заболявания, дълготраен прием на някои медикаменти (напр. нестероидни противовъзпалителни средства) и др.

  • Същестува ли скрининг за ХБЗ?

За съжаление, огромен дял от пациентите нямат клинична изява в ранните стадии на ХБЗ, когато може най-ефективно да се повлияе болестния процес. Ето защо е препоръчително провеждането на скринингови изследвания. Особено важни са те при рисковите групи - пациенти с артериална хипертония и захарен диабет, но също така и при данни за бъбречно заболяване в семейството.

Удачни за профилактични изследвания на бъбречното здраве са серумен креатинин и изследване на прясна урина с уринен седимент, които може да се проведат при общопрактикуващите лекари. Препоръчително е тези изследвания да се провеждат поне веднъж годишно. При преглед от нефролог освен описаните изследавния се провежда още и ехография на бъбреци или други по-специализирани тестове, който лекарят ще назначи.

Освен редовен скрининг, опазването на бъбречното здраве се провежда в следните направления: здравословен начин на живот, контрол на артериална хипертония и захарен диабет, избягване на медикаменти, увреждащи бъбреците и др.

Цялостният здравословен начин на живот е с голямо значение за цялото тяло, но в частност и за бъбреците. Наднорменото тегло има директен негативен ефект върху бъбреците, но и влошава налична артериална хипертония, както и налично друго бъбречно заболяване. Тютюнопушенето е доказан фактор, който е свързан с прогресия на бъбречното заболяване.

Като основни причинители за ХБЗ, артериалната хипертония и захарния диабет трябва да бъдат адекватно контролирани. По този начин се намалява негативният им ефект върху бъбреците.

Редица медикаменти имат токсичен ефект върху бъбреците. Типичен пример са т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства, общодостъпни медикаменти с обезболяващ ефект и масова употреба поради широката им достъпност. Дълготрайният им прием обаче е една от най-честите медикаментозни причини за бъбречно увреждане, поради което техният неконтролиран прием трябва да бъде ограничен. Лечението с тези медикаменти може да доведе и до остро бъбречно увреждане.

Използването на други токсични за бъбрека медикаменти трябва да се прави под лекарски контрол, в повечето случаи – след консултация с нефролог, особено при пациенти над 65 години, при които рискът от медикаментозна токсичност е по-голям.

Чрез масов скрининг, редовни прегледи при личен лекар или нефролог и своевременни профилактични мерки бъбречното здраве може да бъде ефективно опазено.

---------------------------------------------

Статията е изготвена от Д-р Жан Филипов, нефролог в Аджибадем Сити Клиник Младост. Той е с 19 годишен стаж в областта на нефрологията и вътрешните болести. Извършва диагностика и лечение на гломерулни заболявания, остри и хронични тубулоинтерстициални нефрити. Провежда бъбречна биопсия ,плазмафереза при имунни нефропатии, нефрологични усложнения при болни с онкологични заболявания, подготовка на пациенти с напреднало бъбречно заболяване за бъбречнозаместително лечение и неговото провеждане (диализа и бъбречна трансплантация). Работи с пациенти над 18-годишна възраст.

Можете да запазсите час за консултация на *5544 или 0700 13 127

 

 

Свързани отделения