В студиото на "Преди обед" гостува диетологът д-р Енджи Касабие. Заедно с д-р Мартин Генов разкриват как да преборим хроничната умора с помощта на храна, кои плодове и зеленчуци са препоръчителни да консумираме и защо водата е толкова важна за организма ни.

  • Какви храни да приемаме и какви да избягваме?

Препоръчвам да се избягват пакетирани храни и всичко, което иска много време за храносмилане. Например месата- препеченото месо, когато се приема без никакви зеленчуци, липсват фибрите, които разграждат храната и това води до умора. Не само, че се чувстваме по-тежко, но и абсорбацията на самите витамини става по-бавна, когато имаме лошо храносмилане. Водата е ключов елемент за по-малко умора, задължително трябва да се хидратираме и е препоръчително денят да започва с вода. 

Д-р Касабие препоръча зелените смутита- със спанак, с кейл. Към тях може да се добави и ябълка, която е богата на много фибри и дава концентрация за целия ден. По същия начин бананите са богати на калий и витамин B6, който подпомага концентрацията.

По време на хранене е добре да добавите кафяв ориз, може да се комбинира в десерти, салати и основни ястия. Той е богат на фибри. Не бих препоръчала протеиновите шейкове сутрин, по-скоро препоръчвам протеин от естествен произход, да си го набавим чрез храна. По този начин ще преборим умората. Със сигурност бих препоръчала храните, богати на фибри- чия, овесени ядки, бадеми- те ни засищат и дават енергия цял ден.

Обядът трябва да съдържа въглехидрат и зеленчуци, салата. Пресните зеленчуци подпомагат храносмилането на червените меса или рибата и пилешкото, защото, когато приемаме само протеин, няма как без фибри да бъде добре храносмилано. Съответно пълнозърнестия ориз е много добър вариант, с малко салата към него.

Черният шоколад, който е по-диетичен е чудесна опция за десерт. Той също подпомага концентрацията, носи радост и е един от най-добрите антиоксиданти. Изключително важно е в каква форма е психиката, за да се чувстваме по-малко уморени.

С каква закуска д-р Касабие стартира деня си вижте във видеото.