Какво означава еректилна дисфункция?

Доц. Еленко Попов: Проблеми с ерекцията се срещат сред мъжете във всички възрасти. Медицинския термин – еректилна дисфункция означава и може да се преведе като нарушена фунция на ерекцията, при което има постоянна или повтаряща се неспособност на мъжа да получи или задържи ерекция, достъчна за осъществяване на задоволителен полов акт. Това води до нарушаване на физическото и психосоциално здраве на мъжа и дава сериозно отражение върху качествотто на неговия живот и този на партньора му.

Какъв е ефектът от тютюнопушенето върху ерекцията?

Доц. Еленко Попов: Многобройни проучвания, проведени през последните години, убедително доказаха връзката между еректилната дисфункция (ЕД) и сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ). Подобно на треската по време на началния период на грипа, ЕД може да служи като значим и ранен прогностичен белег за ССЗ като цяло и атеросклерозата в частност.

Доказано е, че рискът от ЕД се увеличава с 51% при пушачите и с 20% при бившите пушачи (в сравнение с непушачите). Това е огромна разлика. Първото проучване, което привлече вниманието към връзката между ЕД и тютюнопушенето, беше проучването за стареенето на мъжете в Масачузетс. Това проучване се основава на въпросници, изпратени на мъже на възраст от 40 до 70 години. Проучването установи, че пушенето на цигари удвоява риска от еректилна дисфункция.

Има ли значение количеството цигари и продължителността на пушене ?

Доц. Еленко Попов: Разбира се, че да. Неблагоприятният ефект от тютюнопушенето върху ЕД е пропорционален на броя цигари, които пушите. Проучване на 8300 австралийски мъже показа, че тези, които пушат по-малко от 20 цигари на ден, имат риск от ЕД, който е 1,24 пъти повече от общото население. Пациентите, които пушат повече от 20 цигари на ден, имат 1,39 пъти по-голям риск от ЕД. Пациентите, които са пушили по-малко от 10 години, имат риск от ЕД, който е 1,3 пъти по-голям от средния. Тези, които са пушили повече от 10 години, имат риск, който е 1,5 пъти по-голям от средния.

Пасивно или вторично тютюнопушене?

Доц. Еленко Попов: Вторичното пушене също увеличава риска от еректилна дисфункция. Проучването на стареенето на мъжете в Масачузетс показва, че пасивното излагане на цигарен дим увеличава риска от ЕД. Пасивното пушене е сравнимо с пушенето на цигари от 10 до 18 години.

Какви вредни токсини се намират в цигарения дим?

Доц. Еленко Попов: Цигареният дим съдържа най-малко 4800 химикала и много от тях са токсични за вашето здраве. Смята се, че никотинът е токсинът, който е най-отговорен за еректилната дисфункция. Други токсини в цигарения дим включват кетони, алдехиди, въглероден окис, арсен, бензол, амоняк, цианид, формалдехиди, свободни радикали и няколко метала, включително алуминий, кадмий, мед, хром, олово и никел.

Как тютюнопушенето пречи на еректилната дункция? 

Доц. Еленко Попов: Пушенето намалява притока на кръв към пениса. Ерекцията е съдово събитие и зависи от запазения кръвоток в пениса. Цигарите пречат на притока на кръв по няколко начина:

  •  ПУШЕНЕТО ПРЕЧИ НА ЕНДОТЕЛНАТА ФУНКЦИЯ

Азотният оксид (NO) е най-важният химически сигнал за процеса на ерекция. Пушенето намалява нивата на NO чрез инхибиране на ензима, който произвежда NO – азотен оксид синтетаза.

  • ПУШЕНЕТО ПРОМЕНЯ СТРУКТУРАТА НА АРТЕРИИТЕ

Пушенето причинява отлагане на протеина колаген в стената на артериите. Пушенето също така намалява количеството на гладката мускулатура в стената на артериите. Това води до увреждане и загуба на еластичност и намалява притока на кръв.

  • ПУШЕНЕТО УВЕЛИЧАВА АТЕРОСКЛЕРОЗАТА

Пушенето може да доведе до отлагане на атеросклеротична плака. Пушенето води до развитието на възпалителни процеси в стената на артерията. Освен това пушенето причинява оксидативен стрес, като повишава нивата на свободните радикали. Тези ефекти водят до образуването на атеросклеротична плака. Артериалната плака намалява притока на кръв към пениса и пречи на ерекцията.

Влиянието на наргиле, вейп, електронни цигари върху потентността?

Доц. Еленко Попов: Заместителите на цигарите също имат отрицателен ефект върху потентността, тъй като изпаренията, които отделят, също съдържат никотин.

Колко бързо се възстановява еректилната функция след отказа от тютюнопушене?

Доц. Еленко Попов: Спирането на тютюнопушенето води до незабавно подобряване на еректилната функция. В допълнение, еректилната функция продължава да се подобрява поне една година след като спрете.

--------------------------------------------------------

Можете да запишете час при доц. Д-р Еленко Попов, дм на *5544

  • Вторник
    1. 15:00 -19:00
  • Сряда
    1. 16:00 -18:00
  • Петък
    1. 15:00 -19:00

Свързани отделения