Кърлежите са кръвосмучещи външни паразити, широко разпространени в природата. Обитават почва, треви, храсти, дървета, пещери, селскостопански постройки и др. За развитието им е необходима кръв, която смучат от диви, селскостопански, домашни животни и от човека. Ухапванията от кърлеж са ежегоден, предимно сезонен проблем през топлите месеци на годината от април до октомври, когато биологичната им активност се повишава и често човек се оказва техен гостоприемник. 

Кърлежите са преносители на редица микроорганизми, причинители на различни заболявания. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по-рядко след смачкване с пръсти и попадане на инфекцията на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното премахване на кърлежа е най-добрата профилактика. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено и често остава незабелязано.

Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение у нас имат Лаймската болест и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение у нас. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската.

Лаймска болест

Лаймската болест е една от най-разпространените, предавани от кърлежи инфекции в България. Между 20-30% от възрастните иксодови кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителя на Лаймската болест - Borrelia burgdorferi. Клиничната картина е следната:

  1. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни със зачервяване на кожата с диаметър > 5см, обикновено на мястото на ухапване от кърлежа, което бързо се разширява. Паралелно се появяват и други симптоми - увеличени лимфни възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки по мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването прогресира. 
  2. Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите се оплакват от умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и сърцебиене. Характеризира се с невралгични, ставни, очни прояви, засягане на сърцето, множествени червени петна  по кожата.
  3. Третият стадий са усложненията на нелекуваната Лаймска болест, години след заразяването.

Лечението на Лаймската болест се определя от стадия на болестта. Препоръчват се високи дози антибиотици и при нужда повтаряне на лечението, вместо твърде продължителна терапия. Възможни са рецидиви месеци и години по-късно, предизвикани от останали в организма борелии.

Поведение при откриване на кърлеж на детето:

  1. Кърлежът трябва да се отстрани максимално бързо. Правилно отстраняване на кърлежа: най-добре е това да стане с пинсети, максимално близо до кожата. Леко забилият се кърлеж може лесно да се отстрани и с ръка или с помощта на марля, но задължително с ръкавици. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без въртене и без извиване с цел да не се скъса част от кърлежа. 
  2. Щателна дезинфекция на кожата след отстраняване на кърлежа - с йод, спирт.
  3. При възможност отстранения кърлеж се поставя в стерилно шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава.
  4. Последващо наблюдение на детето в продължение на 30 дни относно:
  • Локални прояви - зачервяване, болка на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли.
  • Общи прояви - фебрилитет, ставни болки, главоболие, обрив по тялото.
  • Мястото на ухапване се наблюдава за зачервяване с диаметър поне 4-5 см и бързо нарастване, без сърбеж и затопляне на кожата. Появява се 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа. Възможни са симптоми като субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест. 

Втората по честота, предавана с кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Заразяването става при ухапване от кучешки кърлеж или при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата, и при размачкването му с пръсти. Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. На мястото на ухапването се появява неболезнено уплътнение с централно разположена тъмна коричка /черно петно/. След инкубационен период, от 3-7 дни, заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни и ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. 3-4 дни по-късно се появява характерен макуло-популярен обрив по цялото тяло, обхващащ дланите и ходилата. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада за 3-4 дни. При нелекувани пациенти може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. При своевременно и адекватно антибиотично лечение настъпва оздравяване и пълно възстановяване.

Какво не трябва да правим при ухапване от кърлеж?
  • Не трябва да горим кърлежа, докато е забит в тялото.
  • Не трябва да мажем кърлежа преди отстраняване с олио, чесън, йод. Има вероятност да повърне стомашно съдържимо и опасността от заразяване се увеличава.
  • Отстраняването на кърлежа да става без въртене и усукване, чрез постепенно издърпване.
  • При отстраняване с ръка, задължително се ползват ръкавици.

Задължително ли е кърлежът да се изследва?

Изследването на отстранения кърлеж за носителство на Лаймска болест не е задължително, но е желателно! Детето се наблюдава 30 дни след ухапването от кърлежа за ранни прояви на лаймска болест. Задължително на 28-30 ден се прави серологично изследване за Лаймска болест за наличие на антитела. При по-ранна поява на симптоми се изследва и по-рано. При позитивен резултат се започва антибиотично лечение.

Антибиотична профилактика:

Антибиотична профилактика се препоръчва само за Лаймска болест при следните случаи:
  • Кърлежът е стоял впит в тялото в продължение на повече от 24 часа.
  • Има ухапване от много кърлежи. Заразеността на кърлежите с Borrelia burgdorferi е най- малко 20%.
  • Отстраненият кърлеж е идентифициран надеждно като нимфа или възрастен Ixodes ricinus.

Антибиотичната профилактика може да започне в рамките на до 72 часа след отстраняване на кърлежа.

Профилактика на ухапванията от кърлежи.
  • Избягване навлизането в райони с гъста растителност
  • Предпазно облекло с дълги стегнати крачоли и ръкави в светли цветове
  • Използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите. Репелентите отблъскват кърлежите, а перметринът ги убива при контакт
  • Ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи. Особено внимание се обръща на окосмената част на главата, под мишниците, слабините
  • Задължителен оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки
  • Редовно косене на тревата, почистване от паднали клони и листа и подходяща обработка с препарати
---------------------------

Д-р Роза Йорданова е специалист педиатър в ДКЦ към Аджибадем Сити Клиник с над 30 години медицински опит. Извършва проследяване на физическото и нервно-психическото развитие на детския организъм, диагностика и лечение на детски заболявания. Може да планирате час при д-р Йорданова на *5544 с опция Младост или онлайн тук.

Диагностично-консултативен център на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предоставя комплексна грижаот утвърдени специалисти, съвременни методи на лечение и последно поколение апаратура. Екипът ни работи по изцяло нов, иновативен за страната здравен модел, който обхваща цялостни комплексни решения за лечение, фокусирайки се върху мултидисциплинарния поглед към всяко заболяване.

 

Свързани отделения