Малко са моментите в медицината, които са толкова важни и значими, колкото ранното откриване на онкологични заболявания. Когато става дума за рак на гърдата, темата става особено чувствителна и поради факта, че доброволният годишен скрининг не винаги отговаря на препоръките и стандартите за това. За щастие, съвременната медицина разполага с все по-усъвършенствани методи, които дават възможност за реакция навреме. Но това не е само въпрос на технологии, а на опит, отношение и съобразителност от страна на лекаря, който чрез очите и компетенцията си решава човешки съдби.

Знанията и практиката на специалистът по образна диагностика на гърда д-р Виктор Йорданов от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, са всеизвестни и не само помагат за диагностицирането на хиляди пациенти, но и дават надежда на мнозина. Като водещ специалист у нас, неговата работа не е просто диагностика - тя е мисия за ранно откриване на болестта и грижа за жените, които преминават през най-сложните моменти в живота си. С години опит зад гърба си, д-р Йорданов е човек, чиято прецизност и перфекционизъм в работата е в равна пропорция с вниманието и човечността, която оказва на всяка своя пациентка или просто жена, дошла на профилактичен преглед.

  • Д-р Йорданов, преди да пристъпим към темите от Вашата специалност, като лекар бих искала да споделите мнението Ви за ролята на имунната система, защото за да се образува туморна тъкан явно защитните механизми на организма го допускат.

Имунната система влияе на всичко - от мисловните процеси до това как тялото се справя с болестите. Когато балансът на имунната система се наруши, това е моментът, в който започваме да виждаме различни заболявания. И тук не говорим само за имунната система в тесния смисъл, а, както споменахте, за всички защитни механизми на тялото, като например жлезите с вътрешна секреция. Всичко е свързано - имунната система, мозъкът, ендокринната система.

  • Това значи ли, че при онкологичните заболявания говорим за същата имунна система, която ни предпазва от сезонни вирусни инфекции?

Не съвсем. Имунната система е много повече от това. Има различни клонове и клетки - като клетки-убийци, които унищожават вируси и бактерии, и други, които се занимават с туморни клетки. Ако имунната система отслабва, тези клетки не могат да вършат своята работа и мутиралите клетки започват да се развиват. Именно затова ракът е по-често срещан при възрастните - имунитетът отслабва с възрастта и не може да елиминира мутациите.

Цялото интервю може да прочетете тук.