Този месец важни са те - нашите майки, сестри, баби. Онези жени в нашия живот, които често пренебрегват здравето си, улисани в грижа за всички друго. И въпреки, че има много начини да покажем грижа и внимание към тях, често изпускаме най-важното: грижата за здравето.

Този октомври кампанията "Не отлагай, мамо/графията" ти дава възможност да напомниш на най-любимата жена - твоята майка за значението на редовните профилактични прегледи на гърди.

Особен акцент в кампанията се поставя върху грижата за жените, които попадат в най-застрашената възрастова група – тези над 45 години. Същевременно съвременният начин на живот дава своето отражение и се наблюдава спад във възрастта при пациентки с рак на гърдата. Научните онкологични дружества препоръчват жените над 40 години да започнат прегледи с мамограф веднъж на всеки две години. В последните години се наблюдава рак на млечната жлеза и в по-ранна възраст, което налага и по-младите жени, тези под 40г., също да ходят на профилактични прегледи, поне веднъж в годината.  

“България ежегодно са около 200 жените с рак на гърдата преди 40г. Като бройка за цялата страна, 200 не е кой знае колко много, но нито една жена не иска да е една от тези 200. Това са млади майки, хора в активна възраст. Така че съветваме по-младите жени също да минават веднъж годишно на ехография.”, коментира д-р Виктор Йорданов, специалист Образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

—--------------

По случай Световния месец за борба с рака на гърдата - октомври, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост предоставя 15% отстъпка на всички образни изследвания на гърди - стандартна и 3D мамография, ехографско изследване и ядрено магнитен резонанс на млечни жлези. Пациентите могат да планират своя преглед на *5544 с опция Младост. 

През целия октомври в социалните канали на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост ще бъдат публикувани полезни статии, интервюта и видеа, свързани с кампанията.