Ако жената е с повишен риск за развитие на рак на гърдата, редовните профилактични прегледи са в основата на правилната грижа, изтъква специалистът от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост  д-р Цветелина Манчева

Д-р Цветелина Манчева е специалист по образна диагностика в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост” с над 8 години медицински опит в България и Израел. Владее всички конвенционални и специализирани методики в образната диагностика. В октомври - месеца, посветен на борбата с рака на гърдата, д-р Манчева поставя акцент върху превенцията и ранната диагностика на заболяването. Тя подчертава важността на редовните профилактични прегледи, особено за жените с повишен риск, преминаващи през периоди на хормонални промени или хормонална терапия.

  • Д-р Манчева, приемът на хормонална терапия повишава ли риска за рак на гърдата?

Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания, засягащи жените. Рисковите фактори включват възраст (след 45 години), затлъстяване, консумация на алкохол, липсата на кърмене, генетично предразположение (например мутации в гени като BRCA1 и BRCA2), липсата на раждане или раждане в късна възраст, късна менопауза, употребата на орални контрацептиви, хормонална терапия преди и постменопауза. Разбира се, тези фактори не означават, че ракът на гърдата е неизбежен, но увеличават вероятността за развитието му. Бих искала да обърна внимание на хормоналаните фактори, където особено важни са нивата на естрогена. Има връзка между нивото на половите хормони в кръвта и риска от рак на гърдата. Някои от терапиите за рак на гърдата са насочени точно към естрогенните рецептори, което допълнително подкрепя теорията, че естрогенът има роля в развитието на болестта.

  • Как хормоналната терапия влияе върху риска от развитие на рак на гърдата?

Когато се говори за повишаване на риска за развитие на рак на гърдата, свързан с приема на хормонална терапия, е важно да се отбележи, че значение има дали жената приема само естроген, или комбинирана терапия (естроген и прогестерон), какъв е периодът на прием и каква е дозата.

 Цялото интервю може да прочетете тук.