Д-р Катя Благоева е специалист по УНГ болести в София с над 35 години опит. Извършва консултативно-диагностични прегледи, профилактика и лечение на проблеми в слуха, носа и гърлото при възрастни пациенти и деца. Повече за гласовите смущения при деца, вижте в статията по-долу.

--------------------------------------------------------------

Образуването на гласа е в резултат на сложни взаимоотношения между различни органи и контролирането им от централната нервна система. Всяко увреждане на тези органи може да доведе до промяна в гласообразуването. Нормалният глас на здравите деца се характеризира с особени честоти, височина на тона и приятен светъл тембър, познат на всички. Той се дължи на анатомичните и физиологичните особености в детската възраст. Постепенно децата растат, наред, с което се усъвършенства и развива и техният гласов апарат. Гласът им бавно укрепва, разширява диапазона си, обогатява акустичните си свойства и под контрола на слуха, зрението и движенията образува основа за формиране на говора и пеенето. Те стават външен израз на нашите усещания, желания, мисли и чувства. Ето защо гласът е една ценна придобивка за хората, а това налага неговото правилно възпитание, използване, опазване и лечение от най-ранно детство.

В съвременния живот съществуват редица фактори, които могат да смутят нормалното гласообразуване. Засягат се основните качества на гласа: сила, височина и тембър. Той става дрезгав, хриплив. Всички звукови дефекти на нормалния глас у децата се наричат дисфония или още детска хрипота. Те са последица от смутено гласопроизвеждане или неправилно използване на гласа.

От медицинска гледна точка дисфонните при децата се делят общо на 2: хиперкинетични – възбудни, спастични и хипокинетични - отпадни, парстични.

  • Първият тип се среща по често у момчетата с буен темперамент. Основната причина е гласовото пренапрежение. Ако детето е кърмаче, гласът му може да спадне от силен плач. Недоразвитите и неукрепнали още фонаторни (гласообразуващи) органи лесно се травматизират. Гласът пресипва и става дрезгав.
  • Ако детето е в предучилищна възраст, той се уврежда при силно викане, пеене, неподходящи за детето песни по тонов обхват, силни крясъци и викове по време на игри. При някои деца съществува привичка да говорят при вдишване на струята въздух и при този навик може да се увредят гласовите връзки- особено ако е студено. Бързото говорене, слуховите уврежданив и амузикалността също са причина за увреждане на гласа.
  • При децата в училищна възраст най-честата причина за гласово увреждане е пеенето на песни в неподходящо висока тоналност и с широк гласов обхват, несъответстващ на възрастта им. Така се създават условия за увреждане, както на нервно-мускулните части, така и на покриващите тъкани на гласопроизвеждащите органи. Всичко изредено дотук са най-общите и най-чести причини за увреждане на гласа при децата.

Нека сега ви запозная с признаците на самата гласова увреда - т.е. какво се случва с гласа на вашето дете и как да познаете, че то има някакъв проблем. В началото се появяват стенене, тежест и сухота в гърлото. Гласът постепенно, без видима причина става сипкав, дрезгав или неприятно стържещ. Детето има стремеж към високо произнасяне на думите и се получава фалцетен тембър. При продължително говорене или пеене гласът им рязко се влошава, децата се изпотяват, вдигат главата нагоре, а дишането им се учестява. Те лесно се изморяват, оплакват се от тежест в гърдите, поради което избягват да говорят и пеят. Постепенно стават мълчаливи и затворени в себе си. При преглед от лекарите се установяват помътняване на гласовите връзки, леко зачервяване, натрупване върху тях на белезникaв ceкpem, a по-късно вретеновидни надебелявания. Тези задебелявания се наблюдават в различни части на гласните връзки в зависимост от това с кои тонове детето е злоупотребявало. При викане, кряскане, високо пеене, се засягат предните отдели на гласните връзки и се образуват т.нар. певчески възли (noduli cantatorium). Те са симетрично разположени (т.е един срещу друг) малки възли, като под и над тях гл. връзки образуват овал. Гласът е слаб по сила със съскащо-духащ характер и фалцетно звучене. При пренапрежение на гласа в нuckama тоналност се получават вретеновидни удебеления в задните части на гласовите връзки. Гласът е с ниско гърлено звучене. Дълго време мускулният aпаpam на ларинкса компенсира пречката, която тези надебеляваемия създават. Те са разположени в т.нар. лъжливи гласни връзки. В определен момент последните силно се уголемяват и започват да участват в образуването на гласа - получава се т.нар. вентрикуларен глас, пo кoйтo добрият специалист лесно и бързо съставя диагнозата. При децата обаче това не винаги е толкова просто. Детският ларинкс е малък и тесен, особено npu момчетата. Изследването е изключително трудно, с незадо- водителни резултати. Затова най-често се поставя диагноза ларингит (възпаление на ларинкса). Така ранните стадии на функционалното увреждане се откриват по-късно. Когато вече са налице и органични изменения.

  • Лечението при хиперкинетичните дисфони се провежда чрез отстраняване на всички фактори, предизвикващи усилена фонация (говорене, пеене). Прилагат се т.нар. ортофонични занимания и гласът постоянно се поставя в „мека атака“ без форсиране на въздушната струя, без излишно мускулно напрежение. Децата бавно и постепенно, с много настояване и любов от родителите трябва да се приучават да говорят по-тихо и спокойно. Това изисква време и търпение. Може да се приложат и меки масажи в областта на ларинкса и шията. От лекарствата най-често се използват препарати против кашлица, които овлажняват отпускат и подхранват лигавиците на горните дихателни пътища и ларинкса под формата на впръскване или инхалации.
  • Другата група нарушения на гласа са хипокинетичните дисфонии. Те се срещат по-често у деца с астеничен тип, с намалена мускулна сила, последица от вродени дефекти в гласообразуващия апарат. При тях гласовата дейност е снижена поради слабата съкратителна способност на мускулите. Тук също се нарушават основните качества на гласа- сила, височина, тембър. Той е слаб, със скъсен тонов обхват и сухо безтемброво звучене. Причините могат да бъдат вродени- деца с намален слух, амузикалност, вродени асиметрии в гласообразуващите органи. Може да има и външни причини- токсични, хормонални, травматични и др.

Кои са основните симптоми:

  • Гласът на децата е тих и слаб, придружен от шум с духащо дишане- така образуваният глас „на мека придихателна атака“ е причина децата късно да усвояват речта;
  • Продължителното говорене изморява и плаши децата;
  • При прегледа лекарят отбелязва обща отпуснатост на гласовите връзки, тяхното непълно прилепване и образуване на елипса.

Лечението е насочено към създаване на известна възбудимост на нервно-мускулния апарат. Това се постига чрез дихателни и фонаторни упражнения, последователно тренировъчно гласово натоварване, тонизиращи средства. Сред тях са витамините A, B, C, фосфорът, нивалинът, железните, хормоналните препарати.

Една особеност на детския глас са мутационните смущения при момчетата. Хормоналното въздействие по време на пубертета води до промени в момчешкия глас.Това се дължи на удебеляване на ларинкса, което става в период от няколко месеца до една година. Гласът постепенно се оформя като мъжки. Има случаи обаче, когато нормалната мутация не се извършва навреме и тогава говорим за мутационни смущения. Причините са няколко: дефект във функцията на жлезите с вътрешна секреция, местни анатомични несъответствия, неправилно използване на гласовия апарат. При хормонална дисфункция гласът дълго време остава момчешки. Гласовите връзки са вяли и отпуснати. Понякога настъпва т.нар. ранна мутация - гласът е нисък, дебел и гърлен, често съпроводен с възпалителни промени в ларинкса. Има и т.нар. късна мутация- гласът е висок, близо до фалцетен, или т.нар. „фистулен глас“ и бързо уморяем. При всички тези случаи се виждат катарални промени по ларинкса, напълно затваряне на гласовите връзки и образуване на „мутациоден“. Децата имат упорита и мъчителна кашлица, отделяне на неприятни секрети, спадане на гласа, дрезгавост и потискащо чувство за гласова малоценност. Добре е при тези случаи да има общо щадене на гласа, известен гласов режим, подходящи вокални упражнения, масажи, психотерапия.

---------------------------------------------------------------

Скъпи родители, когато детето ви има проблеми с гласа, вие трябва да проявите загриженост, правилен подход и търпение. Подкрепете го в този момент, като му обясните, че това е нормален и временен проблем, свързан с неговото развитие. Обяснете му, че ако спазва вашите указания и особено тези на лекаря, то ще порасне с красив и нежен женски глас, ако е момиче и с плътен и мъжествен, ако е момче. Нищо чудно някое от тях да бъде отличен и известен певец. Бъдещето е пред децата.

Можете да запишете час за консултация с д-р Катя Благоева на *5544 с опция Младост.

Свързани отделения