- Д-р Маринов, според статистиката 50% от хората са заразени с хеликобактер пилори. Как става заразяването? По какъв начин уврежда организма ни?

- Бактерията хеликобактер пилори е открита през 1982 г. от Маршал и Уорън, които по-късно, през 2005 г., получават Нобелова награда за медицина. Тя е устойчива на киселата среда в стомаха и заразяването може да стане по фекално-орален механизъм, тоест с общи прибори, чаши и неспазване на лична хигиена. Предаването би могло да се осъществи и по въздушно-капков път при целувка, кихане, кашляне. При попадане в стомаха бактерията започва да отделя ензими, които спомагат за развитието й. В това число е ензимът уреаза, който неутрализира солната киселина до амоняк, което от своя страна води до още по-голяма секреция на солна киселина в стомаха. Това уврежда стомашния епител, което би могло да доведе до остър или хроничен гастрит, язвена болест и дори аденокарцином и лимфом на стомаха.

- При всеки заразен ли се развива някакво заболяване?

- Заразяването може да стане още в детска възраст, като при голяма част от пациентите протича безсимптомно за дълъг период от време. Възможно е да не се проявят никакви клинични симптоми.

- Какви здравословни проблеми може да предизвика по-точно?

- Както споделих и по-горе, инфекцията с хеликобактер пилори би могла да доведе до остър или хроничен гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, МАЛТ лимфом на стомаха.

- Каква е по-точно връзката между хеликобактер пилори и МАЛТ лимфома?

- Въпреки че причините за МАЛТ лимфомите и други туморни заболявания е все още неизвестна, се счита, че има връзка между някои автоимунни заболявания и МАЛТ, както и между инфекцията с хеликобактер пилори. Доказателство за това е фактът, че бактерията може да бъде открита в над 90% от пациентите със стомашен лимфом. Ерадикацията на хеликобактер пилори води до ремисия на лимфома в голям процент от случаите и се наблюдава рецидив след повторно заразяване.

- Какво представлява МАЛТ лимфомът? Как се проявява?

- Развитието на лимфома започва от лимфоидната тъкан, най-често от дисталната част на стомаха. Болестта често е асимптомна и се диагностицира случайно. Оплакванията често се проявяват късно във времето и не са специфични. Пациентите съобщават за тежест и болка в горната част на корема. Рядко се наблюдават и гадене, повръщане, кървене или желязо-дефицитна анемия.

- Как се диагностицира и лекува този вид лимфом?

- Основен метод за поставяне на диагнозата е фиброгастроскопията с множество биопсии от променените и здрави участъци на стомаха. Полученият материал се изследва хистологично и имунохистохимично за поставяне на диагнозата. След поставяне на диагнозата, е задължително да се извърши стадиране на заболяването и преценка за последващата стратегия по отношение на лечението.

- Ако е причинена от хеликобактер пилори, унищожаването на бактерията ще доведе ли до пълно излекуване и на лимфома?

- В голям процент от пациентите с МАЛТ лимфом с ниска степен на малигненост, ерадикацията на хеликобактер пилори води до хистологична ремисия на МАЛТ лимфома след 12-месечно проследяване.

- Има ли и други рискови фактори за развитие на този вид лимфом, освен бактерията хеликобактер пилори?

- МАЛТ лимфомът може да засегне и други органи, освен стомаха. Като МАЛТ лимфомът на слюнчените жлези например, се свързва със синдрома на Сьогрен, МАЛТ лимфома на щитовидната жлеза – с тиреоидит на Хашимото. Болестта на Крон и глутеновата ентеропатия могат да имат връзка с чревния МАЛТ лимфом.

Други предразполагащи фактори са генетичната предиспозиция, повишени нива на радиация, намален имунитет на фона на хронични инфекции или СПИН, имуносупресивна терапия.

 

8 факта за бактерията

Според СЗО, 60% от хората по света са носители на бактерията хеликобактер пилори. За проблема се знае много, но проучванията на тази коварна, мутираща онкогенна бактерия не спират нито за ден, появяват се все по-модерни методи за диагностика, профилактика и лечение. Специалистите обобщиха 10-те най-важни и интересни научни факти за хеликобактер пилори.

  • Бактерията е основната причина за развитието на гастрит, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника. Международната агенция за изследвания на рака (IARC) класифицира хеликобактер пилори като канцероген от клас I при хората. Тя е способна да предизвика каскада от автоимунни реакции.
  • Хеликобактер пилори влияе също и на външния ни вид. Учените откриха връзката на тази бактерия с много кожни заболявания: атопичен дерматит, акне, розацея, псориазис и много други дерматологични и системни заболявания.
  • Предава се по контактно-битов път: чрез чаши, лъжици и целувки, както и по фекално-орален (болест на мръсните ръце). Освен това, ако тази бактерия се открие в някой от членовете на семейството, много е вероятно останалите  също да се заразят.
  • Бактерията с право се счита за една от най-упоритите. Хеликобактер пилори има много „вродени” степени на защита (фактори на патогенност): отделя уреаза и редица други ензими, които я предпазват от агресивната среда на стомаха и е в състояние да образува микробни биофилми, които я защитават от въздействието на антибиотиците и имунните защитни механизми на организма.
  • Освен това хеликобактер пилори е многолика. Открити са много щамове на тази бактерия, всеки от които има свой „характер” и поведение. Някои могат условно да бъдат класифицирани като относително „спокойни”, докато други са много агресивни.
  • В същото време, се диагностицира много лесно. Като най-лесен начин да разберете дали имате тази бактерия, специалистите от Центъра за молекулярна диагностика (CMD) на Централния изследователски институт по епидемиология за надзор на правата на потребителите и човешкото благополучие препоръчват дихателен тест с уреаза. Това е основният референтен метод за диагностика в световната практика.
  • Важно е да се отбележи, че хеликобактер пилори изисква комплексно лечение. Към днешна дата са разработени няколко ефективни режима на ерадикационна терапия, които комбинират използването на антибактериални средства и лекарства, влияещи върху секрецията на солна киселина. Курсът на лечение задължително включва контрол върху начина на живот на пациента – щадяща диета, пълно спиране на тютюнопушенето и алкохола, и намаляване нивата на стреса.
  • Наскоро се появиха щамове на хеликобактер пилори, които са устойчиви на антибиотиците, използвани в стандартните схеми на лечение. Пациентите с тази форма на инфекция се нуждаят от индивидуални схеми на лечение и персонализиран подбор на лекарства. Можете да проверите ефективността на лечението, като направите дихателен тест с уреаза – ако той е отрицателен четири седмици след лечението, тогава хеликобактерът е унищожен.

 

 

Източник: Милена ВАСИЛЕВА