Провеждането на профилактични прегледи е най-сигурният начин за превенция на редица онкологични заболявания, сред които е и ракът на гърдата – най-широко разпространеният рак сред жените. Данните сочат, че злокачествените тумори на млечната жлеза у нас засягат приблизително 4000 жени всяка година. При навременна диагностика и ранно откриване на заболяването лечението може да бъде максимално ефективно. 

Защо е важно да преглеждаме редовно гърдите си при специалист разяснява д-р Александрина Перчева, специалист мамолог в Клиниката по oбразна диагностика на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

„На първо място е важно жените да знаят, че профилактичните прегледи трябва да се осъществяват и без да има наличие на симптоми за заболяване или притеснителни знаци за това“, категорична е д-р Перчева. След навършване на 20–25-годишна възраст всички жени е препоръчително да преминат преглед от специалист по образна диагностика с квалификация да преглежда гърди. 

По време на този преглед на жените им се обяснява как да преглеждат сами гърдите си у дома – пред огледалото, под душа и в легнало положение. Всички тези малки и лесни за изпълнени съвети могат да дадат сигнал на една жена, ако има подозрение за промяна в гърдите ѝ, което да е и причина да потърси навреме специализирана медицинска помощ. 

След това, на всеки 6 до 12 месеца, е препоръчително да се извършва ехографско изследване на гърдите. След навършването на 40-годишна възраст рискът от възникване на рак на гърдата се увеличава. Поради тази причина по стандарт се изисква и провеждането на мамография, при която с ниска доза рентгенови лъчи се визуализират тъканите на млечните жлези. 

„Важно е да се знае, че при мамографията има известен дискомфорт, който обаче не бива да притеснява пациентките. Това е така, защото се налага леко компресиране на гърдата с цел по-малко облъчване и по-ясно качество на образа, който получаваме. Компресията при мамографията е задължителен елемент“, пояснява д-р Перчева. Тя развенчава и мита, че при наличие на поставени силиконови импланти не може да се извърши мамография.  

Цялото интервю може да прочетете тук.