Когато говорим за функционалността и заболяванията на артериите, вените и лимфните съдове, ангиолозите са насреща. Като клон на вътрешната медицина, ангиологията се фокусира върху диагностиката на широк спектър от съдови заболявания, както и върху неоперативнoто им лечение, проследяване и профилактика.

Ангиологията представлява тясна специалност, поради което не е толкова широко разпространена и добре позната, но е от голяма важност за пациентите, които страдат от съдови проблеми. За да отговорим на най-често задаваните от тях въпроси се допитахме до д-р Айлин Фърънджъ, специалист ангиолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

  • Какво представлява ангиологията като медицинска специалност?

Ангиологията е наука за съдовете и е сравнително нова специалност в България. Специалистите от тази област сме около тридесет за цялата страна. Тя е рядка, значима и необходима специалност на съвременната медицина, чиито усилия са насочени към първичната профилактика, ранната диагностика и нехирургичното лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Ангиологията цели да открива съдовите заболявания като атеросклероза в начална им фаза, да ги проследява, лекува и да намалява риска от инсулт, инфаркт и остра исхемия на крайниците.

  • Какви прегледи и изследвания извършва ангиологът?

Чрез високоспециализирана дейност като цветнокодирана дуплекс сонография или така нареченото доплерово изследване, ангиолозите могат да извършват цялостен, подробен и информативен преглед на съдовата система „от глава до пети“, с изключение на коронарните съдове, които са обект на кардиологията. Изследванията са изцяло безвредни, безболезнени, без рентгеново облъчване и без инжектиране на контрастна материя. Не се изисква специална подготовка от страна на пациента. Доплеровото изследване е подходящо за всяка една възраст и за всички групи пациенти. Прилага се включително при бременни жени и новородени.

  • Какво представлява Доплеровото изследване?

Доплеровото изследване дава ценна информация за движението, посоката и скоростта на кръвта в съдовете в реално време, определя състоянието на съдовото русло, проходимостта на съдовете, аномалиите по хода на артериите и вените. 

С последно поколение апаратура вече се откриват дори удебеления на стената на артериите, още преди да се е образувала плака. 

  • При какви случаи пациентите трябва да се обърнат към ангиолог?

За съжаление в повечето случаи пациентът чака да го заболи, за да потърси лекарска помощ. А често съдовите заболявания остават безсимптомни до крайната си фаза и се проявяват късно, с най-тежките последствия - инсулт, инфаркт, исхемия на крайниците, дисекация или руптура на аневризма, както и дълбока венозна тромбоза и белодробна тромбемболия.

Нерядко пациентът посещава ангиологичния кабинет с оплаквания от болка в краката, а при един подробен преглед на артериите и вените на цялото тяло се откриват други, по-тежки съдови заболявания, като например аневризми (разширение) на коремната аорта или стенози (стеснение) на сънна артерия. Последното е „прединсултно“ състояние и при навременна диагностика пациентът може да бъде спасен от фатален край или тежка инвалидизация.

Има рискови групи пациенти в популацията, които са показани за съдов скрининг. Едната рискова група са пациентите над 50-годишна възраст с високо кръвно налягане, захарен диабет, високи нива на холестерол, пушачи, хора със застоял начин на живот, както и млади хора с фамилна анамнеза за съдови инциденти като инсулт и инфаркт преди 50-годишна възраст. Другата рискова група са пациенти с разширени вени, тромбофилия, онкологични заболявания, бременност и първите 6 седмици след раждането, пациенти след голяма операция, травма, фрактура и продължително обездвижване, както и пациенти на продължителна хормонална терапия.

  • С кои специалисти работите съвместно за лечение на пациентите?

Съдове има в цялото човешко тяло. Ето защо ангиологията е свързана с всички медицински специалности. Стремим се да работим тясно и в добра колаборация със специалисти от областта на кардиологията, съдовата хирургия, неврологията, онкологията, ендокринологията, гастроентерологията, образната диагностика, ревматологията.

Чрез съвременни диагностични методи и високо поколение апаратура в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост сме фокусирани в комплексното лечение, мултидисциплинарния поглед към всяко едно заболяване и индивидуалния подход при всеки един пациент.

През февруари можете да се възползвате от 10% отстъпка за Доплерово изследване. Запишете своя час на *5544