• При възраст на мъжа над 50 г. е редно да се изследва профилактично стойността на простат-специфичния антиген (PSA) от кръвен тест, дори при отсъствието на оплаквания (веднъж годишно)
  • При висока стойност на PSA е редно да се проведе консултация с уролог
  •  По преценка на уролога за уточняване на изменения в простатата, пациентът може да бъде насочен за провеждане на магнитен резонанс на малък таз при специалист по образна диагностика


 Скрининг за рак на простатата

Скринингът за рак на простатата се осъществява чрез кръвно изследване на простат-специфичния антиген (PSA) при мъже без симптоми на възраст над 50 г. веднъж годишно. При повишени стойности на PSA е редно пациентът да се обърне към уролог, за да бъде уточнено отклонението, което може да се дължи на различни причини – PSA не е специфичен белег за простатен карцином. Урологът може да направи изследване с ултразвук и да назначи доуточняване при лекар по образна диагностика с магнитен резонанс на малък таз с насоченост простата и да се определи дали повишаването на PSA се дължи на доброкачествен или злокачествен процес.

 Магнитен резонанс на простатата

Мултипараметричният магнитен резонанс (МР) за изследване на простатата е метод, който може да идентифицира клинично значим рак на простатата, дори при липсата на оплаквания, както и служи за проследяване на терапевтичния ефект в хода на лечението. Изследването се провежда от лекар по образна диагностика в отделението по образна диагностика, когато пациентът е насочен от уролог при съмнение за рак на простатата.

МР с контраст на малкия таз с насоченост простата дава най-детайлната оценка за структурата на жлезата от всички образни методи.  Той може да оцени измененията от злокачествен процес още от началните стадии, когато разрастването на раковите клетки е ограничено в простатата, както и при напредване на процеса - да премине извън нея и да се разпространи към околни структури. Образният диагностик може да установи чрез МР изследването дали има нужда от биопсия и коя зона от простатата да бъде биопсирана от уролога.

Провеждането на МР изследване се извършва като пациентът ляга по гръб на масата за изследване, която се плъзга през отвора на магнитния резонанс (голям цилиндър отворен от двата края), и стои в това положение неподвижен за около 30 мин. Инжектира се контрастно вещество през игла поставена през вена на ръката, за да се оцени контрастирането на простатната тъкан и наличието на тумор в нея.

Чрез магнитния резонанс се определя степен на изменения в простатата по класификацията PI-RADS (prostate imaging reporting and data system). Тя се състои от 5 степени, като 1 съответства на най-нисък риск за наличен карцином (бенигнен процес), а 5 за най-висок риск за карцином (злокачествен процес), като степени 4 и 5 налагат провеждането на биопсия за поставяне на хистологична диагноза и последваща преценка на терапевтичен план.

  Бенигнена простатна хиперплазия

Простатата е жлеза с големината на орех, която е част от репродуктивната система на мъжете. Тя произвежда течност, която се отделя в семенната течност през уретрата, която преминава през средата на жлезата. При мъже над 50 годишна възраст тя може да нарастне по размер поради състояние на бенигнена (доброкачествена) простатна хиперплазия и да доведе до притискане на интра-простатната част на уретрата и затруднения в уринирането. Тази хиперплазия е нормален процес при остаряването на мъжа, не е раково заболяване и води до симптоми като:

- слаба струя при уриниране

- често уриниране, особено през нощта

- внезапни позиви за уриниране

- трудност при започване на уринирането

- чувство на ненапълно изпразване на пикочния мехур

Такива симптоми могат да се дължат и на рак на простатата, затова е важно човек да не ги пренебрегва и да се консултира с уролог при появата им.

  Рак на простатата

Ракът на простатната жлеза или така наречен карцином е злокачествено заболяване, което се дължи на неконтролируемото разрастване на патологични клетки. В повечето случаи простатният карцином расте по-бавно от останалите видове рак и често не дава никакви симптоми. Дори напредналите форми на рак на простатата могат да не дадат симптоми, но могат да се проявяват като:

  • нарушения при уринирането – слаба струя; често уриниране, особено през нощта; внезапни позиви за уриниране
  • кръв в урината
  • необяснимо отслабване на тегло
  • болка в малкия таз или кръста

Причината за поява на рак на простатата е неизяснена, но има рискови фактори, които могат да се обвържат с появата му, като:

  • Възраст – повишен риск за мъже над 50 години, като е най-често диагностициран във възрастта между 60 и 79 г.
  • Фамилна обремененост – ако брат или баща е бил диагностициран с рак на простатата преди 60 г.в., рискът се удвоява
  • Наднормено тегло

Именно поради възможността ракът на простатата да нараства, но да не дава симптоми е важен скринингът на мъже над 50 г. с кръвен ПСА тест и при необходимост доуточняване на измененията с магнитен резонанс на простата. Диагностицирането на рака на простата в начален стадий позволява навременното хващане на процеса и определянето на терапевтичен подход, който може да доведе до дефинитивно излекуване.

-------------------

Аджибадем Сити Клиник Младост 15% отстъпка на преглед при уролог с включено ехографско изследване през ноември. Запазете час с отстъпка на *5544 с опция Младост.