Волейболистът Павел Калев, който единствен оцеля при тежката катастрофа край Ловеч в края на миналата година, днес говори пред Гергана Добрева в предаването й „Пулс“ по NOVA News. Разказва история за спасение, в която ключова роля имат лекарите от Ловеч, Плевен и София, които с обединени усилия успяха да го върнат към живота.

 

Ноември, 2023 г.

Павел е приет в критично състояние в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център по повод политравми и посттравматична дисекация на аортата след тежката катастрофа.
След извършените образни изследвания екипът ни установява, че Павел има и анатомична особеност на супрааортните артериални съдове. Мултидисциплинарен екип взима решение за провеждането първо на съдовохирургично и в последствие - и на ендоваскуларно лечение с поставяне на ендоваскуларен стент-графт. Целта е да се възстанови кръвотока по аортата.
Затова първо се извършва предварително осигуряване на кръвоток към супрааорталните съдове с байпас или репозиция – така наречения дебранчинг.
С процедурата се заема екипът на съдовия хирург доц. Стефан Стефанов от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. С екипа му преместват двата кръвоносни съда (вертебралната и субклавиална артерия), които се намират около 2мм над планираното място за поставянето на стент-графта.
Само два дни по-късно екипът на доц. Зоран Станков, началник на Отделение по Инвазивна кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, имплантира стент графта, с което завършва успешно процеса по възстановяване на аортата на пациента.
Днес Павел е добре. Идва за следоперативен преглед.