Според данни на „Индекс на болниците“ въз основа на НЗОК за обем дейност и лечебен резултат, Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център е една от трите болници в страната с увеличен брой кардиохирургични операции за изминалата 2021 година.

Д-р Асен Келчев, ръководител на Отделението по кардиохирургия, коментира факторите, които благоприятстват за увеличаване на пациентите за сърдечна хирургия в Сърдечно-съдов център.

  • 97% успеваемост на кардиохирургичните интервенции в Сърдечно-съдов център

#1 фактор за добрите резултати през 2021 г. е добрата работа на целия екип на болницата, както и въвеждането в практиката на Отделението по кардиохирургия на редица иновативни процедури. Тези процедури не са широко прилагани в България - минимално инвазивната клапна хирургия, реконструктивните клапни операции и използването на повече артериални графтове при аорто-коронарен байпас.

  • Забавяне и отлагане на сърдечните операции поради страх от Covid-19

Д-р Келчев отбеляза като причина #2 за по-големия ръст на сърдечните операции е забавянето им в предходните години поради страх от Covid-19 или поради недоверие в здравната система.

„За съжаление липсата на доверие в здравната система и ниската здравна култура на населението са причина българският пациент да търси лекарска помощ много късно. Тогава, когато заболяването вече е в много напреднал стадий и ползата от оперативно лечение по-малка, а риска от операцията много висок. Увеличаването на кардиохирургичните операции в Сърдечно-съдов център се дължи на добрите резултати, които екипът на Отделението по кардиохриругия показва.

Смъртността през последните три години и половина в отделението е под 3%, което покрива световните стандарти за този тип оперативни интервенции. Това естествено се дължи на високия професионализъм на целия екип.“, коментира данните за високият брой операции в ръководеното от него отделение д-р Асен Келчев.

  • Небходимост от профилактични прегледи и програми за превенция  

Д-р Келчев подчерта, че в България сърдечно-съдовите заболявания са огромен социален проблем. Това се корени в лисата на първична профилактика, като дори и лечението на хипертонията е много подценено от пациентите, които в повечето случаи се отнасят немарливо към собственото си здраве. Сравнително добре развитата мрежа от ангиографски лаборатории в страната помага за намаляването на смъртността от миокарден инфаркт и позволява диагностицирането на голям брой пациенти с клапни пороци или исхемична болест на сърцето. За съжаление не всички от тях са готови да бъдат оперирани, поради страх и недоверие в системата на здравеопазване.

  • Ръст на клапните пороци при млади пациенти след прекаран Covid-19 с необхдимост от кардохирургично лечение

Причина #3 e интересната статистика, свързана с Covid-19 пандемията и препоръките за профилактичен кардиологичен преглед след прекарана инфекция, според която при голям брой млади хора се откриват безсимптомни или олигосимптомни клапни пороци с необходимост от кардиохиругично лечение. Голяма част от тези пациенти са подходящи за минимално инвазивна хирургия. Това обикновено са хора от големите градове, като напоследък в Отделението по кардиохирирургия идват пациенти в трета и четвърта декада от живота си, което преди не се случва толкова често.

В отделението те получават високоспециализирана минимално инвазивна хирургия и имплантация на модерни клапни протези или клапни реконструкции (когато е възможно), които им позволяват да живеят без да приемат антикоагуланти (кръвворазреждащи медимакементи).

  • Рутинна програма на високоспециализирани бутикови сърдечни операции

В Отделението по кардиохирургия в Сърдечно-съдов център регулярно гостуват водещи кардиохирурзи като проф. Руджеро Де Паулис от Италия, проф. Антонио Пицис от Гърция и други специалисти от чужбина. Те помагат за внедряването в хирургичната практика на ръководенето от д-р Келчев отделение на високоспециализирани процедури, част от които вече са рутинни. Фокусът на екипа е върху максималната грижа за пациентите така, че те да получат възможно най-модерната индивидуално подбрана процедура с цел да имат най-добро качество на живот след това.

 

 

Свързани отделения