Илия Луканов е на 83 години и е най-добрият познавач на историята на Ботевата чета и на живота на революционера Христо Ботев. Има издадени 5 книги по темата, а в момента работи над нова. Живял е 30 години в Германия преди да се завърне окончателно тук. Илия никога не е ходил на лекар, защото се чувства напълно здрав. И въпреки съветите на съпругата си Сия, не склонява да се прегледа.  

Ако беше ходил на профилактични прегледи и изследвания, за които много съм настоявала, нямаше да се стигне до тази спешна и така тежка операция. Да, обаче, той не е усетил, че нещо не е наред със сърцето му. Сами не можем да определим дали всичко ни е наред. А ето, че при него не е било. Винаги е казвал “На мен нищо ми няма”. Но може би точно тази негова костеливост му помогна да издържи операцията успешно. Сега той продължава да пише, мозъкът му е като бръснач”, разказа съпругата Сия Луканова.

Кризата идва неочаквано през лятото на миналата година, докато Илия Луканов е на море със съпругата си и семейството на сина си от Германия

Беше много горещо, след няколко много емоционални дни, защото за първи път видяхме внучето си. Уж всичко беше наред, но на третия ден той буквално се срина. Имах чувството, че умира, не можеше да си поеме въздух, да легне, да седне. Наистина беше страшно, кръвното му падна рязко. Аз опитах с някакви хапчета да го нормализирам, но нищо не се получаваше. И тогава посетихме Спешна помощ в Бургас. Изследванията излязоха много бързо и моментално лекарите го сложиха на системи и на  кислород. Остана в отделението 5 дни и успяха го закрепят. Но когато ни  казаха, че трябва да бъде опериран, решихме да се насочим към вашата болница.”, продължава разказа Сия.

Оказва се, че и трите сърдечни клапи на Илия са увредени. Това налага отворена кардиохирургична операция по спешност за подмяна на аортната клапа и реконструкция на митралната и трикуспидалната клапи. Въпреки рисковете, които крие изцяло отворената хирургия, предвид че операцията продължава 6 часа, а пациентът е на 83 г., екипът на д-р Асен Келчев се справя за пореден път блестящо. 

Илия Луканов се възстановява много бързо и се чувства добре след процедурата. Ходи редовно на проследяващи прегледи при д-р Адриана Динчева и спазва стриктно препоръките на лекарите. И въпреки че предпочита да е на любимото си бюро и да пише и макар да не обича особено движението, прави регулярно разходки. 

Изключително благодарни сме на Сити Клиник и сме очаровани от възможностите, които има тази клиника. Изцяло си променихме мнението за болниците в България предвид че повече от 30 години сме живяли в Германия. След като се пенсионирахме и се върнахме в България, нямахме високо мнение за цялата медицинска обстановка. Аз самата имах много лош опит в друга болница. Затова тази специализирана сърдечносъдова болница много ни изненада и очарова. А и разбира се положителният резултат от операцията на съпруга ми ни прави още по-доволни. Oчевидно екипът на болницата е много добър.”, каза за финал Сия Луканова, която е неотлъчно до съпруга си и го пдокрепя в творческата му дейност.

Свързани отделения