„Сумата в България за здравеопазване е тази, която се ползва средно в Европа. Голямата беда е, че половината от тези пари вадят пациентите, които не могат да го правят, когато са тежко болни. Трябва да променим финансовия модел възможно най-бързо. Нямаме стратегия за здравеопазването“. Това заяви Андрей Марков, съосновател и управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ и член на УС на Българска болнична асоциация в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Работодателите винаги стриктно изпълняват частта, която трябва да бъде поета като застраховане от тях. Очакванията са, че държавната администрация ще направи същото. В момента застраховането е точно наполовина за държавните служители, а на практика се лишава така здравната система от едни средства, които са много важни“, посочва още г-н Марков.

„Всички в системата знаят, че това, което се осигурява като публични финанси в момента, представлява само половината от това, което се използва за здравеопазване. Ние нямаме вече солидарно-осигурено здравеопазване за всички граждани на обществото, защото се налага частта от парите, които не достигат, да се доплаща от джоба на болните. Това е гигантският проблем на системата“, категоричен е той.

Според него има замръзване в някои норми – в правилото, например, да сме застраховани само в една компания: „Имаме много събития, които пречат на правилната реализация на идеята за допълнително здравно осигуряване. Фондовете, които работят, са палиатив. Те са малко и недостатъчни и се явяват като лукс на някои компании. Това е капка в морето на фона на общия проблем и общия недостиг“.

„Трябва да помним и да настояваме пред политици и управленци, че имаме нужда от промяна на финансовия модел на системата. Навсякъде парите са малко и не достигат“, изтъкна управителят на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.

По думите на г-н Марков в проектобюджета за следващата година няма  нищо ново за здраве и здравеопазване: „Това е много жалко и много неприятно. В годините назад имаше непрозрачно и неправилно разпределяне на средствата, насрочване към практики в системата, които не са определени като най-важните. Това се случи дори по време на коронакризата“.

Ефектът върху продуктивността от профилактиката от работодател може да е изключително голям. „За да може да се намеси здравната система, трябва да има мероприятия, които ранно да диагностицират заболявания“, изтъкна още г-н Марков в предаването.

Целия разговор може да видите тук:

https://www.bloombergtv.bg/a/17-v-razvitie/117855-finansoviyat-model-na-zdraveopazvaneto-u-nas-tryabva-da-se-promeni-vazmozhno-nay-barzo