Въпросът защо двата пола говорят като че ли на различни езици е почти толкова стар, колкото онзи за яйцето и кокошката. И докато жените се считат за „твърде емоционални и със слаби сърца“, то мъжете често биват определяни за „безсърдечни“... Дали отговорите действително не се крият в сърцето? Отговорите дава д-р Адриана Динчева, кардиолог с над 30-годишен опит и първата жена, поканена да се присъедини към екипа на Отделението по кардиохирургия на лидера в лечението на сърдечно-съдовото здраве – Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ на ул. Околовръстен път 127 пред в. Телеграф:

„Женското и мъжкото сърце действително се различават, както и болестите, свързани с него. Ние дамите имаме по-висок риск от сърдечносъдови заболявания по време на менопаузата и този риск е близо 10% по-голям. Симптомите при инфаркт и инсулт се хващат по-трудно, тъй като са по-специфични. Почти половината от хората, които преживяват внезапен сърдечен арест, изпитват предупредителни сигнали 24 часа преди събитието. Те варират в зависимост от пола: жените по-често изпитват затруднено дишане, докато болката в гърдите е по-често съобщавана сред мъжете. Идентифицирането и реагирането на тези ранни признаци може да спаси живот. Същевременно рискът от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) се понижава с 80% благодарение на цялостни профилактични прегледи поне веднъж годишно“.

Независимо от пола, статистиката показва, че действително проверката на здравния статус може да спаси животи. По данни на НСИ за 2022 г в следствие на ССЗ са починали близо 71 000 българи. Според престижни международни изследвания и доклади близо 20% от всички смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати посредством навременна профилактика, което, съпоставено към данните за България за 2022 г, би означавало близо 15 000 спасени живота.

В тази връзка през месец март Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център обявява 20% отстъпка от своите профилактични пакети. Те включват консултации със широк спектър специалисти – кардиолози, ангиолози, гастроентеролози, ендокринолози, АГ специалисти, невролози и още, и още. Прегледите са организирани в рамките на по-малко от ден, без чакане пред кабинетите, а личен асистент съпровожда пациента и се грижи за неговия комфорт. Накрая специалист вътрешни болести дава своите препоръки за последващо лечение или нужда от промени в начина на живот, на база на събраните изследвания.

За планиране на Пакет профилактика може да се обадите на *5544 с опция Сърдечно-съдов център.