Пулмология

Запази час

В Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център функционира пулмологичен сектор за комплексна диагностика и лечение на белодробни заболявания. Секторът е оборудван с най-съвременна апаратура, която дава възможност да се обхване целия диапазон от инвазивни и неинвазивни диагностични процедури в областта на пулмологията. Основните насоки в дейността на сектора са ранна и на най-високо ниво диагностика, както бързо и ефективно лечение на най-разпространените белодробни заболявания като:

  • Белодробен карцином
  • Хроничната обструктива белодробна болест /ХОББ/
  • Белодробен тромбемболизъм /БТЕ/

Секторът разполага с фибробронхоскоп от последно поколение с възможност за NBI изображение, чрез което може да се открият начални изменения на бронхиалната лигавица /т.нар.предракови състояния/, невидими с по-старите оптични фибробронхоскопи. Тази диагностична методика заедно със 128-слайсовия Компютърен Томограф от последно поколение правят възможна диагностиката на белодробния карцином в ранен стадий, в който заболяването е напълно лечимо. Те са подходящи и препоръчвани от Американската Торакална Асоциация като скринингови изследвания при рискови за белодробен карцином контингенти-основно пушачи на 1 и повече кутии цигари на ден в продължение на 10 или повече години, на възраст над 45 години. Пулмологичният сектор е в тясна колаборация с центъра за интервенционално лечение на БТЕ в Аджибадем Сити Клиник.

Д-р Анна Бенова, ръководител на Сектор по пулмология, извършва следните основни дейности:

  • Пулмологични прегледи и консултации
  • Функционални изследвания на дишането
  • Бронхоскопски процедури-диагностични и интервенционални, с фибро и ригидна бронхоскопска техника
  • Плеврални пункции и биопсии

Тя има научни интереси в областта на инвазивната пулмология и белодробните съдови заболявания. Член е на Българското Респираторно Дружество, Американската Торакална Асоциация, Американската и Европейската Асоциации по Бронхология и Инвазивна Пулмология.

Галерия

Контакти

  • Ул. Околовръстен път 127, София 1407