От много години в Отделението ни по кардиохирургия подаряваме плюшено сърце на пациентите, преминали операция. Не само в знак на грижа и благодарност, че са ни се доверили, но и като ценен помощник по време на възстановителния им период.

На първата снимка е Анелия Петрова на 45 г., пациент на д-р Асен Келчев, началник на Отделението по кардиохирургия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, а на втората - 42-годишната Теодора Иванова, пациент на д-р Самуил Казаков, кардиохирург в същото Отделение.

И двете дами са преминали през аортно клапно протезиране с минимален оперативен достъп с поставени механични клапни протези.
За тях се грижат вечно усмихнатите Кристиана Радичва (вляво), болногледач и Медиха Кьосова, рехабилитатор.

В зависимост от теглото на пациента, съпътстващите му заболявания и калциевото натрупване по аортната клапа специалистите ни преценяват кой от двата минимално инвазивни метода за хирургия на аортната клапа да приложат: Горна частична стернотомия, при която се разрязва горната половина на гръдната кост (разрез 6-8 см) и Дясна миниторакотомия във 2ро дясно междуребрие (разрез 4-6 см) без да бъде разрязвана гръдната кост.

Анелия и Теодора са с бикуспидни клапи и много голям калциев товар върху същите. „Поради това предприехме смяна на аортната клапа с горна частична стернотомия. Този оперативен разрез дава възможност за по-бързо възстановяване на пациентите ни, намаляване на времето, в което те спазват двигателни ограничения, има отличен козметичен ефект и намалява риска от кръвопреливане. Всички пациенти за аортно клапно протезиране се оперират с минимално инвазивен оперативен достъп, това е Златен стандарт в нашето отделение!“, посочва д-р Келчев.

Седмица след постъпването си в болницата и двете дами са изписани. Пожелаваме им бързо възстановяване и един пълноценен и щастлив живот!