Предсърдното мъждене е най-честата аритмия. Различни състояния могат да го предизвикат, като най-често това са клапните пороци, засягащи митралната и аортната клапа. В тези случаи говорим за клапно предизвикано предсърдно мъждене. В други случаи причината е неизвестна, като спомагащи фактори за възникването му се цитират високо кръвно налягане, заболявания на щитовидната жлеза, наднормено тегло, сънна апнея. Освен сърцебиене и висока сърдечна честота, най-големият проблем на предсърдното мъждене е повишаването на риска от мозъчен инсулт. Известно е, че мозъчният инсулт е водеща причина за смърт и инвалидизация не само в България, но и в целия свят. У нас се прилагат най-модерни техники за лечение на предсърдното мъждене и предпазване от инсулт, за които разказва д-р Асен Келчев - най-младият в страната началник на отделение по кардиохирургия, който работи в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдовия център.

 - Д-р Келчев, какво представлява предсърдното мъждене?

- Това е най-честата аритмия, като честотата й расте с увеличаване на възрастта, смята се, че при пациентите над 65 г. около 10% са с предсърдно мъждене.

- Какви са симптомите на заболяването?

- Пациентът получава сърцебиене, често съпроводено с изпотяване и цялостно неразположение, което е резултат от неправилен сърдечен ритъм. Аритмията засяга горните кухини на сърцето (предсърдията), при което те вибрират с честота 300-600 удара в минута, вместо да имат правилен ритъм.

- Какво да правим в такава ситуация?

- Най-добре е да се посети лекар и да се започне лечение при потвърждаване на диагнозата. Лечението включва антиаритмик и лекарство, забавящо кръвосъсирването (антикоагулант). При невъзможност за възстановяване на синусов ритъм може да се наложи и кардиоверзио (електрошок). Проблемът е, че колкото по-дълго продължава аритмията, толкова по-трудно става връщането на сърцето в синусов (правилен) ритъм, както и запазването му.

- Опасно ли е предсърдното мъждене?

- Да.

- Защо?

- Неправилното съкращаване на предсърдието води до нарушеното им изпразване, което от своя страна благоприятства образуване на тромботични маси в тях, а това най-често се случва в специфична част на сърцето, наречена ухо на лявото предсърдие. Това е джобче като чорап на ветропоказател. В него се създават условия за застой на кръвта и образуване на тромби. При евентуално възстановяване на синусовия ритъм, когато предсърдието започва да работи ритмично със сърцето, тези тромби могат да бъдат изхвърлени и циркулирайки с кръвта, могат да попаднат в мозъка, в ръката, в крак, око, в някой от съдовете, кръвоснабдяващи коремните органи и пр. със загуба на функцията на съответния орган. Това е най-големият риск от предсърдното мъждене - образуването на тромби и тромбоемболични инциденти.

- Какви са съвременните тенденции в лечението на предсърдното мъждене?

- В основата на лечението на заболяването е медикаментозната терапия. Тя включва два основни типа медикаменти - антиаритмици и антикоагуланти (лекарства за поддържане на ритъма и лекарства, пречещи на тромбообразуването). При пациенти с проява на аритмия за първи път и невъзможност тя да бъде коригирана медикаментозно, се извършва кардиоверзио (електрошок), с което се възстановява правилната сърдечна дейност. При пациенти със симптоматично предсърдно мъждене и многократни излизания и влизания в ритъм може да се извърши и електрофизиологично изследване и терапия. Електрофизиологичната терапия се нарича аблация, като тя бива различни видове. За щастие нашата болница разполага с цялата палитра от разнообразна апаратура, която лекува предсърдно мъждене. Заедно с колегите от отделението по Електрофизиология и кардиостимулация разработваме алгоритъм за най-ефективно лечение на пациентите с предсърдно мъждене, който включва и неоперативни, и оперативни техники. Този мултидисциплинарен хибриден подход дава най-голям процент успеваемост при лечението на това заболяване.

- Каква процедура е електрофизиологичната аблация?

- Извършва се в специална лаборатория, с която болницата ни разполага. През малка вена на крака се прониква в сърцето и с микро катетри се "изгаря", част от предсърдието, отговорна за възникването на това ритъмно нарушение. 

- Напоследък в медицинската литература се споменава за хирургично лечение на предсърдно мъждене. Прилагате ли се тази методика?

- Да. Това е една от модерните процедури, с чието извършване много се гордеем. През март на гости при нас бе един от най-големите експерти за хирургично лечение на предсърдното мъждене проф. Мокрачек и с негова помощ оперирахме 4 пациентки с предсърдно мъждене и съпътстващо заболяване на митралната клапа, извършихме реконструкции на клапите при 3 от тях, а при четвъртата се наложи смяна на клапата с изкуствена протеза, както и комплексна хирургична аблация с цел възстановяване на правилния ритъм на сърцето. Резултатите бяха отлични, като сега три от пациентките още са в синусов ритъм. Предстои да видим резултатите в края на първата година. Оттогава сме извършили аблация при над 20 пациенти, заедно с различни кардиохирургични интервенции. За разлика от други центрове ние разполагаме с двата различни апарата за хирургична аблация, като използването им заедно, скъсява времето на процедурата и е по-безопасна за болните.

- Използва ли се хирургичната аблация като самостоятелна операция?

- Провеждаме разговори с проф. Мокрачек, като сега събираме подходящи пациенти. Надявам се скоро да реализираме този проект, защото процедурата е много ефективна и се извършва минимално инвазивно само през няколко малки дупчици на гръдния кош.

- Използвате ново устройство, с което намалявате риска от инсулт. Какво е то?

- От м.г. въведохме рутинно използване на т.нар. АтриКлип - иновативно устройство, с което изолираме ухото на лявото предсърдие от кръвообращението. Така намалява риска от тромбообразуване, съответно от мозъчен инсулт. Устройството е своеобразна щипка, с която се защипва тази част от сърцето. До момента сме поставили над 40 устройства с много добри резултати. Освен при пациенти, подложени на отворена кардиохирургична интервенция със съпътстващо предсърдно мъждене, устройството може да се постави през малък разрез на гръдния кош и при пациенти с противопоказание за прием на антикоагуланти.

- Твърди се, че сърдечните операции не болят. Вярно ли е?

- Стенотомията е един от най-безболезнените достъпи в хирургията, защото се съединява кост, а не например мускули. 

- Говорите за иновации, не е ли трудна тази мисия в България?

- Мисията е ужасно трудна, но в нашата университетската болница работи един от флагманите на иновациите в българската медицина проф. Иво Петров и с негова помощ нещата се случват. Например почти всеки месец се случва някоя нова процедура при лечение на заболявания на аортата. Там колаборацията между кардиолози, кардио- и съдови хирурзи прецизира лечението на пациента и, в зависимост от състоянието му, се избира най-подходящата процедура - ендоваскуларна, хибридна или отворена. Скоро имахме пациентка с дисекация на аортата, поради заплашващо запушване на коремната аорта и една от артериите, кръвоснабдяващи червата. Преди операцията проф. Петров и д-р Зоран Станков поставиха няколко стента, за да се подобри кръвоснабдяването на заплашените органи. Жената се стабилизира и после беше оперирана. В момента състоянието й е отлично и животът й е вън от опасност. Освен с инвазивните кардиолози, работим и със съдовите хирурзи за решаване на комплексни аортни аневризми, като за последната година и половина заедно с д-р Стефан Стефанов, ръководител на отделението по съдова хирургия, имаме повече от 15 съвместни интервенции, коя от коя по-предизвикателни.

Свързани отделения