На 24 октомври 2023 г. при нас постъпва 28-годишната Йоана Колева, която е станала майка за първи път преди месец и половина.

Тя живее в Габрово, където ражда чрез Цезарово сечение на 4 септември по медицински показания. Ден преди раждането се установява че има и инфекция. Въпреки че раждането минава без проблеми и синът й е жив и здрав, за Йоана предстоят нелеки дни…

На третия ден след раждането започва да изпитва болки, подобни на пробождания, в областта в ляво подребрие. Търсейки съвет от различни лекари, Йоана получава разнопосочни обяснения – „няколко лекаря ми казваха, че сигурно е от кърмата. После по моя инициатива си направих рентгенова снимка и на нейна база ми казаха, че било невралгия и че трябвало просто да стисна зъби и щяло да ми мине… Дори не ми изписаха рецепта“, спомня си Йоана.

И така „стиска зъби“ в продължение на седмица, когато болките вече са по цялото й тяло, а вечер сменя по 3 пижами, плувнали в пот. „Докато се хранех един път, така ме прободе, че започнах да пищя, не можех да помръдна и да си поема въздух. Така отидохме по спешност в една от болниците в града“, не може да скрие травмата от преживяното си Йоана.

Лекарите там провеждат лечение за пневмония. В последствие назначават скенер, след който се установява наличие на двустранна масивна белодробна тромбемболия - сериозно медицинско състояние, при което тромб (кръвен съсирек) или ембол (свободно циркулираща в кръвоносните съдове частица, в това число и тромб) може буквално да заседне и да запуши двете белодробни артерии, което да спре кръвотока в белите дробове. Това състояние може да бъде изключително опасно, да настъпи тежка хипоксия (недостатъчно снабдяване на тялото с кислород) и дори смърт.

Двустранната масивна белодробна тромбемболия /БТЕ/ обикновено се наблюдава при лица с предразположеност към образуване на тромби, като например тези с история на венозна тромбемболия (кръвни съсирвания във вените) или със системни заболявания, които увеличават риска от тромбобразуване. Немалка част от рисковите пациенти обаче са именно родилки като днешната ни героиня, които до този момент не са имали каквито и да било оплаквания или индикации за проблем в тази област.

След като става ясно какво е състоянието на Йоана, тя бива насочена към Отделението по кардиология в нашата болница, което е известно с това, че има и функциониращ към себе си Център за диагностика и лечение на белодробния тромбемболизъм. В него се извършва спешна неинвазивна диагностика, последваща пулмоангиография, а при установена белодробна емболия - ендоваскуларна тромбектомия и локална фибринолиза. При масивни емболии и по лекарска преценка се провежда кардиохирургична емболектомия.

При пристигането на Йоана при нас, след 21 дни престой в предходното лечебно заведение, веднага с нея се заема мултидисциплинарен екип, в който се включват и акушер-гинеколози от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда във връзка с неотдавнашното Цезарово сечение и инфекция. Назначава й се тройна антибиотична терапия, както и друга, свързана с БТЕ. От проведения нов контролен скенер при нас се установяват още, нови тромботични маси.

Т. нар. Heart Team се съвещава и решава, че най-доброто за 28-годишната пациентка е интервенционалното лечение, включващо имплантация на Кава Филтър – метално устройство с мрежести структури, което задържа тромбите и се използва с цел да предотврати мигрирането им от долните крайници или други части на тялото към белите дробове. Извършва се катетърна фрагментация на тромбите в белодробната артерия и се стартира фибринолитична инфузия с 30 мл Актилизе /медикаментозна терапия, чрез която се постига разтваряне на тромбите/ в пулмоналната циркулация и тазовите вени. Процедурата протича без усложнения за Йоана и завършва успешно, благодарение на екипната работа на проф. Иво Петров, д-р Петър Поломски, медицинските сестри Катина Петкова, Петя Петкова и лаборантът Александър Иванов.

Предстои преоценка на необходимостта от филтъра на Vena Cava и неговото ендуваскуларно отстраняване на 21-я ден в случай, че не се установяват вече тробми в малкия таз.

Йоана вече е в стабилно състояние и е преведена в Интензивно кардиологично отделение, където в  продължение на седмица за нея денонощно се грижат доц. Живка Стойкова, д-р Галина Златанчева, д-р Юлия Протич заедно със старшата медицинска сестра Милена Петрова и нейния екип: мед. с. Йорданка Миланова, мед. с. Пенка Линкова, мед. с. Ренета Рафаилова, мед. с. Анета Миланова и болногледачите Явор Йорданов, Димитър Мечков, Евгени Капитанов, Марио Георгиев и Георги Раев и Христина Маркова.

В Интензивното кардиологично отделение се прилага широк набор и профил от параклинични лабораторни изследвания, свързани със състоянието на Йоана, както и микробиологични изследвания по повод инфекцията й, рутинни контроли от екип на акушер-гинеколози и гастроентеролози, както и контролен и стриктен ехографски контрол във връзка с окончателната й диагноза.

„За 8 дни при вас бе направено толкова много за мен, колкото никой никъде не успя. Живея втори живот, благодаря ви от все сърце. Нямам търпение да се прибера при сина си и да започна да бъда майка… защото стана цял месец, в който аз живея в една болнична стая. Дано повече родилки прочетат моята история и да са наясно, че забременеят ли, трябва да проверят кръвта си, защото аз наистина щях да умра“, споделя ни през сълзи Йоана точно ден преди да я изпишем.

Пожелаваме й здраве и прекрасно майчинство!

 

Дълбоките венозни тромбози и причинените от тях белодробни емболии са социално-значими заболявания. Като причина за смърт те се нареждат на четвърто място след инфаркта, инсулта и туморните заболявания. Затова ви призоваваме - не подценявайте важността на профилактичния преглед! За записване на час може да ни се обадите на *5544 с опция Сърдечно-съдов център или да ни посетите на ул. Околовръстен път 127!