Ендоскопската технологията се използва от десетилетия в областта на коремната и гръдна хирургия, но едва преди 10 години придоби приложение и по-широка популярност в сърдечната хирургия.

В Oтделението по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център за последните 18 месеца са извършени над 40 ендоскопски сърдечни операции. Методът е минимално инвазивен и се осъществява през миниатюрен периареоларен разрез (през ареолата на гърдата) от 3-4 см и с помощта на 3D камера. Прилага се комплексно при различни оперативни интервенции.

Новата технология позволява да бъдат коригирани заболявания на митралната, аортната или трикуспидалната клапи; на междупредсърдната преграда; прилага се за отстраняване на тумори от сърдечните кухини и други. Чрез авангардната 3D апаратура кардиохирурзите извършват клапно протезиране на съответните клапи, комплексни реконструкции едновременно на няколко клапи и клапносъхраняващи операции.

Ползи за пациента

В сравнение с класическия достъп с “разрязване” на гръдната кост, при ендоскопската сърдечна хирургия се използва изключително малък работен отвор, през който хирургът оперира и посредством миниатюрна камера вижда сърдечните структури. При ендоскопската операция няма “разтваряне” на тъканите и костните структури на гръдния кош, което значително намалява хирургичната травма, постоперативна болка и оперативната кръвозагуба.

Предимствата на иновативния метод са изключително бързото възстановяване на пациента в сравнение с класическия оперативен достъп. А козметичният резултат на периареоларния достъп е впечатляващ. След зарастване на хирургичната рана, оперативният белег остава напълно незабележим. Пациентите се връщат към нормалното си ежедневие и работен режим в рамките на няколко дни след сърдечната операция

Кой е подходящият пациент за ендоскопска сърдечна хирургия

След преглед при специалист се оценява подлежащото сърдечно заболяване, анатомията на гръдния кош и феморалните (бедрени) съдове, за да се вземе решение за ендоскопска хирургия.

Подходящи за новия метод са всички пациенти, подлежащи на кардиохирургия със заболявания на сърдечните клапи с изключение на болни с вродени деформации на гръдния кош, болестно затлъстяване и атеросклероза на периферните артериални съдове и други.

 

Свързани отделения