Сърдечната музика на живота продължава, благодарение на поставянето на пейсмейкър в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център

 

Поставянето на пейсмейкър често се явява спасителна терапия за пациенти с ниска сърдечна честота и при такива със сърдечна недостатъчност. Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център се отличава със своето високотехнологично оборудване и експертен екип от Отделението по електрофизиология и кардиостимулация, предоставяйки иновативни и персонализирани решения за грижа за пациентите. В следващите редове неговият началник – д-р Искрен Гарвански, отговаря на най-често срещаните въпроси, свързани с тази процедура.

 

Какво е пейсмейкърът?

Пейсмейкърът е малко електронно устройство, поставяно под кожата на гърдите, което помага за справяне с бавен пулс на сърцето. Този малък, но изключително важен медицински инструмент, съдейства на сърцето да поддържа стабилен и редовен ритъм, когато при него е налице „електрическа болест“.

 

Какви пациенти се възползват от пейсмейкъра?

Пейсмейкърът е подходящ за хора с различни сърдечни проблеми като брадикардия (бавен сърдечен ритъм), атриовентрикуларен блок (проблеми с провеждането на електрически сигнали в сърцето), а по-сложните устройства (като имплантируемите дефибрилатори) спомагат за прекъсването на животозастрашаващи аритмии. Той играе ключова роля в подобряването на качеството на живот на пациентите, които страдат от такива сърдечни заболявания.

 

Колко време отнема операцията за поставяне на пейсмейкър?

Операцията за поставяне на пейсмейкър е бърза и рутинна процедура в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Обикновено отнема около 45-90 мин, в зависимост от сложността на случая и общото здравословно състояние на пациента.

 

Възстановителен период след поставянето на пейсмейкър:

Възстановителният период включва кратко наблюдение в болницата, за да се уверим, че всичко функционира нормално. Пациентите започват да чувстват подобрение непосредствено след интервенцията и скоро се връщат към ежедневните си дейности.

От голямо значение е да се спазват инструкциите на лекаря относно грижата за мястото на поставяне на пейсмейкъра, както и за активностите, които следва да се избягват. Ето тук сме събрали най-важните от тях: https://www.youtube.com/watch?v=R6Wjic6SVKE&t=1s&ab_channel=AcibademCityClinic%D0%A3%D0%9C%D0%91%D0%90%D0%9B%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80

 

Редовните консултации и прегледи с кардиолог също са от съществено значение за следене работата на пейсмейкъра и адаптиране на настройките му според нуждите.

В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център пациентите ни се ползват не само от високотехнологично оборудване, но и от индивидуализиран и приятелски подход на медицинския екип. Поставянето на пейсмейкър не само възстановява сърдечния ритъм, но и връща усмивката на лицата на тези, които се доверяват на експертната грижа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ.