Д-р Искрен Гарвански е електрофизиолог в Отделението по електрофизиология и кардиостимулация на Адибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център. Той е единственият кардиолог у нас, сертифициран едновременно с двата престижни европейски сертификата - по електрофизиология и кардиостимулация. Сетификатите се защитават пред Европейското дружество за ритъмно-проводни нарушения на сърцето (EHRA) и удостоверяват качество и експертиза в лечението на пълния спектър ритъмно-проводни нарушения на сърцето.

 Д-р Гарвански, какво представляват аритмиите и възможно ли е да се появят по време на бременност при жени, които не са имали преди бременността сърдечен проблем?

Тахиаритмиите или нарушенията на ритъма, причиняващи ускорен пулс, могат да се проявят за първи път по време на бременност, особено при жени, които са предразположени към такъв проблем. За щастие по-голямата част от тези аритмии не са непосредствено опасни за живота на майката и на бебето. С напредване на възрастта и по-специално по време на бременност в по-зряла възраст е възможно за първи път точно в този период на жената да се появи най-честата аритмия сред хората, а именно предсърдно мъждене. И за тази аритмия можем да кажем, че не е непосредствено животозастрашаваща. Добрата новина е, че по време на бременност са много редки случаите, при които аритмиите са опасни и то обикновено се касае за пациентки с установена сърдечна болест преди зачеването.

Все пак има ли риск при тези аритмии, макар и незастрашаващи живота на пациентката и на нейния плод?

Риск има дотолкова доколкото честите пристъпи на много висок пулс (до над 200у/ мин) могат да причинят сериозни оплаквания за майката и дистрес за плода. Така че те трябва да се лекуват, като в повечето случаи медикаментозното лечение е напълно достатъчно.

Аритмиите при бременните жени често ли се наблюдават и каква е причината за появата им?

По скоро ако една жена е имала пристъпи на аритмия преди да забременее е възможно по време на бременност пристъпите й значително да зачестят, като за съжаление по време на бременност лечението е в някаква степен по-трудно от една страна заради възможни нежелани ефекти на медикаментите. А от друга лечебните процедури, чрез които можем да изгорим мястото на самата аритмия по време на бременност, са свързани с макар и малък, но добавен риск, които бихме желали да избегнем. Затова нещо важно, което трябва да кажа е, че жените които планират бременност и знаят, че имат аритмия или са имали такава, трябва да разрешат този проблем преди да забременеят. Това, разбира се, е общо правило и се различава в зависимост от самата аритмия, но в най-добрия случай нека се посъветват със своя кардиолог дали потенциално аритмията им би могла да затрудни или усложни една бъдеща бременност.

Как се диагностицира аритмия и щадящи ли са за плода и за майката методите, които прилагате?

При поява на сърцебиене или аритмия е необходима консултация с кардиолог. Най-силните и достъпни наши „оръжия“ са клиничния преглед, кардиограмата, ехографията и дългият 24-часов запис на кардиограма, като за щастие нито едно от изброените не носи риск за майката и бебето. Друга добра новина е, че съвременните методи за триизмерно картографиране на сърцето ни позволяват дори в редките случаи, когато се налага да се прави аблация (изгаряне) на аритмия при бременна жена, да не използваме рентгеново лъчение, което прави една такава процедура щадяща за плода. От друга страна, аблацията ни позволява да не прилагаме потенциално вредни за майката и плода медикаменти.

През какъв период от време бременната трябва да прави профилактични прегледи при кардиолог?

Общо казано бременността е естествен процес и жените, които нямат известно кардиологично заболяване или нямат оплаквания, не се нуждаят от прегледи.

Какви други сърдечни нарушения се наблюдават при бременни?

Бременните жени са хора като всички останали и една бременност може да бъде съпътствана с пълния спектър сърдечно-съдови заболявания. Разбира се, при млади жени повечето такива заболявания са много редки.

Какви съвети бихте отправили при бременните с тромбофилия?

Тромбофилиите са генетични състояния, предразполагащи към различни тромбози, като някои от тях се свързват и се по-голяма честота на спонтанните аборти. Диагнозата се поставя чрез генетично тестване, като в зависимост от това каква е мутацията, профилактиката е различна. При някои варианти се приема допълнителна доза фолиева киселина, при други аспирин, при трети нискомолекулен хепарин и.т.н. Най-важният съвет е при налично такова заболяване, жените да се консултират със своя гинеколог и сърдечно-съдов специалист и в зависимост от наличната мутация, специалистите да препоръчат подходяща профилактика за бъдещата бременност.