Заболяванията на аортата са сред най-рисковите състояния в кардиологията, макар за тях малко да се говори. Разширенията на най-големия съд в човешкия организъм често се откриват напълно случайно.

Преди да се озове при кардиохирурга д-р Асен Келчев, пациентът Веселин Георгиев, на 78 години, не е имал сърдечни проблеми.

"Всичко започна може би преди година. Първоначално усетих, че при повече движение се изморявам. Най-напред го отдадох на възрастта, казах си, че остарявам и е нормално да бъде така. Но след като се минаха още няколко месеца, нещата започнаха да се задълбочават. Имаше моменти, в които, ако съм наведен да извърша някаква дейност, буквално след минута не мога да си поема въздух. Просто не мога да дишам, нямам сила, не съм аз."

Именно тогава пациентът осъзнава, че ще се наложи все пак да посети лекарския кабинет.

"Отидох на кардиолог, там ми казаха, че клапата е увредена, разширена и трябва да се оперира. Поуплаших се, признавам си, все пак е сърце. Отидох за второ мнение при друг специалист. Потвърдиха диагнозата, но ме посъветваха да отида в клиниката при д-р Келчев и тогава дойдох тук. Най-напред ми направиха коронарография, но аз все още не бях много мотивиран за операция по други причини. Вкъщи жена ми е на проходилка, тя пострада след прекаран ковид и се страхувах, че ако двамата останем в такова тежко състояние, просто ще ни бъде трудно", разказва Веселин.

Веселин Георгиев също преболедува ковид, а за проблема с клапата д-р Келчев споделя, че това съвсем не е прецедент.

"Много млади хора, отивайки на профилактичен преглед след прекаран ковид да проверят сърцето си, бяха диагностицирани с клапни проблеми и своевременно доста от тях бяха подложени на оперативна корекция на техните клапни пороци."

Имайки предвид българската действителност и за съжаление тоталната липса на профилактика д-р Келчев споделя, че единствената позитивна страна на пандемията е, че допринася за навременното откриване и спасяването на доста пациенти не само от сърдечни, но и от онкологични заболявания.

От своя страна, спасеният пациент споделя, че е изненадан колко бързо се е изправил на крака. "Не са минали още 48 часа, през нощта ще станат, откакто съм излязъл от операция. Имам чувството, че с помощта на екипа, който се занимава с рехабилитация, до 2-3 дни ще се прибера вкъщи при бабата. Тя е много щастлива, че всичко стана много бързо и ми каза: Връщай се, чакам те!"

Според кардиохирурга д-р Асен Келчев в България скритата заболеваемост клапни пороци е огромна, а в неговото отделение минимално инвазивна процедура получават над 95% от пациентите, които идват за изолирано аортно-клапно протезиране. Това са щадящи операции с малки хирургични разрези между 2 и 6 см, при които кръвозагубата е минимална, а периодът на възстановяване значително по-кратък.

"Обикновено възрастните хора отдават умората си на възрастта. Всъщност пациентът се уморява защото има значим клапен порок. Той не отива на лекар, защото се срамува, страхува се или не може да стигне до специалист. А това е времето, без изява не тежка сърдечна недостатъчност, без поразяване на цялото сърце, в което един такъв пациент може да получи своевременна хирургична намеса и да му се подобри качеството на живот. В тази група пациенти над 75 години, ние допринасяме за удължаването на живота, по някакъв начин", поясни кардиохиругът.

Неговото пожелание е хората да търсят своевременна лекарска помощ и да имат доверие на медицината в България.

"Смятам, че достъпът до медицина у нас е изключително лесен, в сравнение със западноевропейските държави. Качеството, което ние в нашата болница предлагаме, лично за мен е удовлетворяващо. Винаги има какво да направим повече, винаги можем да се подобрим. Разчитаме на помощ от чужбина за високо специализирани бутикови операции, но и се придържаме към основните препоръки за кардиохирургичното лечение, които са залегнали в добрите медицински практики в Европа и в Америка. За момента постигаме добри резултати, аз съм много доволен от съвместната ни работа с целия екип, които са страхотни",  убеден е началникът на Отделението по Кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.

....................................................................................................................................................................................................................

За преглед при кардиолог или консултация по документи или второ мнение запишете час на 0700 13 127 или на кратък номер *5544

Свързани отделения