Ако вършим едно и също нещо всеки ден, дори и да го намираме за незначително, неминуемо в даден момент, то ще доведе до реална промяна. Когато говорим за ежедневните си навици, рядко се замисляме какъв ефект в дългосрочен план предизвиква всеки от тях – както поотделно, така и в контекста на всичко останало.

Ако трябва да съотнесем темата към хроничните заболявания, то въпросните „малки крачки“ на ежедневна база са именно детайлите, в които може да се крие дявола. Да вземем например хипертонията, чийто Световен ден се отбелязва всяка година на 17 май.

Постоянно повишеното систолно налягане (SBP) >140 mmHg и/или диастолно налягане (DBP) най-малко 90 mmHg засяга над 1,5 милиарда души по света. То е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) - коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, инсулт и дори смърт. Счита се, че един от четирима възрастни страда от него. Един от тези четирима все още не е диагностициран, вторият – има диагноза, но не се лекува, а третият бива терапевтиран без последващо проследяване и контрол.

Истината е, че съществува неоспорима необходимост от обогатяване и в известна степен промяна на настоящите медицински стандарти за подход към начина на живот и интегрално лечение на пациентите с хипертония. Грижата трябва да е комплексна и да не се ограничава само до медикаментозна терапия.

В тази връзка специалисти от Аджибадем Сити Клиник съставиха препоръки за управление на ежедневните навици с цел предотвратяване и контрол на хипертонията в зряла възраст. Препоръчително е те да се прилагат и когато са предписани медикаменти за понижаване на кръвното налягане. Двата фактора в комбинация имат силата не само да намалят кръвното налягане (BP), но и да подобрят контрола на хипертонията и цялостното сърдечно-съдово и общо здраве.

В следващите минути своите препоръки, базирани на дългогодишен опит дават:

- Проф. Иво Петров, началник на Клиника по кардиология и ангиология и медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център

- Доц. Валери Гелев, началник на Клиника по кардиология на Аджибадем Сити Клиник Токуда

- Д-р Владислав Пакеров, специалист по инвазивна кардиология в Аджибадем Сити Клиник Младост

- Д-р Велина Керековска, ендокринолог в Аджибадем Сити Клиник Варна