Студенти от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от София и Бургас, както и двама специализанти от Румъния, се възползваха от уъркшоп по кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център. Техни ментори бяха началникът на Отделение по кардиохирургия д-р Асен Келчев, както и неговата колега д-р Кристианна Мавродиева.

Обучението бе посветено на смяна на аортна клапа, като за целта се използваха истински свински сърца. Преди да стартират с практическите занятия, на студентите бе разяснено подробно как точно се шие кожа, какви конци се използват при различните процедури, какъв конец за какъв вид тъкани се прилага, кога трябва да е резорбируем и кога – не, кои са основните видове игли и коя за какво се използва.

След това в рамките на около час бъдещите лекари трябваше да демонстрират и какво са научили в университета на практика – първо трябваше да покажат къде всъщност се намира аортата, след което да изрежат малка част от нея и да я зашият обратно на мястото й. Всичко това се случваше под зоркия поглед на кардиохирурзите, които не само им помагаха и ги насочваха, но и ги научиха на някои от тънкостите на изкуството, наречено кардиохирургия.

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център е учебна база към два от най-големите университета в страната и подобни обучения се провеждат на регулярно и при засилен интерес.

Повече информация относно специализациите при нас ще откриете ТУК