За втора поредна година Аджибадем Сити Клиник събра футболни легенди от ПФК Левски и ПФК ЦСКА рамо до рамо с медицински специалисти от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център и Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост в инициатива за насърчаване на мъжкото здраве.


Приятелският мач се проведе на 10 ноември като част от информационната кампания „Обединени в грижа за мъжкото здраве”, насочвайки общественото внимание към важността от навременната профилактика, а видео от срещата бе излъчено на живо в социалните канали.


В рамките на 60 минути бронзовият медалист от САЩ’94 Даниел Боримиров, както и съотборниците му от Дрийм тима на Левски - Станислав Ангелов и Елин Топузаков се изправиха срещу съперниците си от ЦСКА. Стойко Сакалиев изведе червените с капитанската лента, а част от тима бяха още Владимир Манчев и Никон Ел Маестро. Изпълнителният директор Филип Филипов също подкрепи инициативата с присъствие.


За съжаление, мъжкото здраве все още е тема табу за много от представителите на силния пол. Лекарите, които също се включиха във футболната надпревара, насърчиха мъжете да поемат отговорност към здравето си, доказвайки за пореден път, че за важността от регулярни прегледи на простатата трябва да се говори открито.

 

"Тази инициатива е призив към всички мъже, особено след 50-годишна възраст да проверяват редовно лабораторни изследвания от типа на PSA и разбира се да се направи консултативен преглед при уролог", сподели проф. Иво Петров, медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център.


"Българският мъж не обръща внимание и не знае почти нищо за тялото си. Превенцията е ключът, всяко едно заболяване, включително и най-страшните, могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме." коментира д-р Адриан Попов, началник на Отделение по урология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.


"Онкологичните заболявания, особено при мъжете много често са в много млада възраст. Нека си организираме така работата, че да отделим един ден, в който да си запазим профилактични прегледи и кръвни изследвания" насърчи д-р Мирослав Петров, завеждащ отделението по анестезиология и интензивно лечение в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.


Редовните 60 минути завършиха при резултат 3:2 в полза на Левски, но с последния съдийски сигнал специалистите в различни области на медицината и едни от най-популярните лица на червени и сини се обединиха в общата кауза, което далеч надхвърли важността от крайния резултат, а Аджибадем Сити Клиник отбеляза категорична победа за по-добрата осведоменост.


“Призовавам всички мъже да обръщат внимание на здравето си и да ходят на периодични прегледи, защото това е изключително важно, особено на нашата възраст“, отправи послание Владимир Манчев.


“Профилактиката е много важна и няма нищо срамно да имаме вече тази здравна култура  да ходим редовно на прегледи“, коментира Елин Топузаков


Информационната кампания ще продължи в рамките на целия месец ноември. Аджибадем Сити Клиник вярва, че навременната профилактика е единственият сигурен начин за дългосрочна превенция срещу тежки заболявания.


Поемете инициативата и запазете час за профилактичен преглед още сега на *5544!