Безплатен тест за Хепатит С Аджибадем Сити Клиник Варна

Безплатният скрининг за този тип вирусна инфекция на черния дроб продължава в Аджибадем Сити Клиник Варна.
Хепатит С е едно от онези скрити заболявания, които вървят сред хората незабелязано и постоянно. Близо 77 000 българи са инфектирани с вируса, а 90% от тях дори не предполагат това. Продължителното нелекуване на инфекцията води до сериозни увреждания на черния дроб. 

В 80% от случаите заболяването хронифицира, което означава, че организмът не е успял да изчисти причинителя спонтанно. Ето защо в Аджибадем Сити Клиник Варна продължаваме безплатното тестване на пациенти за хепатит С. Скрининговият тест, който се провежда, доказва наличието на образувалите се в организма антитела при инфектиране с вируса. Това е първата стъпка в диагностиката на заболяването. Тестът може да се провежда едновременно с всяко друго кръвно изследване в лабораторията на нашата клиника.

Вирусният хепатит С е възпаление на черния дроб, причинено от хепатитен вирус C (HCV). В повечето случаи заболяването протича скрито, без симптоми, включително и без пожълтяване. Важно е да се знае, че срещу вируса на хепатит С все още няма ваксина, но има съвременни терапии за лечение на заболяването. За всички здравноосигурени пациенти в България, лечението е безплатно. Важно е терапията да започне навреме, защото продължителната инфекция уврежда черният дроб и може да доведе до развитие на цироза и хепатоцелуларен карцином.

„Скрининговото изследване за хепатит С е препоръчително за всички, не само за пациентите с повишени чернодробни ензими (АСАТ и АЛАТ) или за тези с татуировки или пиърсинги, както и за употребяващите инжекцинно наркотични вещества“, подчертава д-р Моника Тодорова, завеждащ Клинична лаборатория в Аджибадем Сити Клиник Варна. Тестът е подходящ и препоръчителен за пациенти претърпели кръвопреливане, операции и трансплантация преди 1992 г., за медицински персонал, работещ с кръв и кръвни продукти, както и за пациенти на хемодиализа.

Безплатният тест за хепатит С е първата стъпка към поставянето на окончателната диагноза. При положителен бърз тест за HCV-антитела се налага извършването на допълнителни, по-високоспециализирани изследвания, а именно ELISA и PCR тест. В България има 13 специализирани клиники за лечение на хроничен вирусен хепатит С, където се оценява тежестта на чернодробното заболяване и се назначава най-подходящото лечение. Тестът в Аджибадем Сити Клиник Варна се прави без предварително записване на час и без предварителна подготовка. Достатъчно е да заявите на регистратура, че искате да се изследвате за хепатит С и тестът ще бъде включен към другите ви лабораторни изследвания. Клинична лаборатория на АСС Варна работи и в съботни дни.

Свързани отделения