Д-р Моника Тодорова

В ситуация на продължаващо разпространение на COVID-19 количественият тест за антитела (anti SARS CoV2-S)  дава бърз и полезен отговор на някои въпроси. Благодарение на този тест се открива наличието на антитела и се прави проверка на имунитет, изграден след преболедуване или ваксинация. Клиничната лаборатория на Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна провежда тестване с количествен тест за антитела срещу COVID-19.

За да се проведе изследването, е необходима венозна кръв, взета най-рано 4-5 седмици след първите симптоми на заболяването или ваксинацията.

При установяване на антитела над 150 BAU/ml се издава сертификат на пациента, съобразен с наредбите на Министерството на здравеопазването.
Тестът се препоръчва за пациенти, преболедували  COVID-19 и за ваксинирани пациенти – най-рано 2 седмици след поставена втора доза ваксина за оценка на постваксиналния имунен отговор. Той е полезен също за хора, прекарали три и повече месеца ковид-инфекция във връзка с необходимостта от поставяне на ваксина. И при всички случаи, в които е необходима информация за наличието или липсата на вирус-неутрализиращи антитела

Какъв е механизмът на създаване на антитела
Гените на SARS CoV-2 кодират 4 основни структурни протеина: S (spike) - шипчест, E (envelope) – белтък на обвивката, M (membrane) – мембранен и N (nucleocapsid)- нуклеокапсиден.
При инфекция с Ковид (SARS CoV-2), имунната система на организма произвежда специфични антитела срещу антигените на този вирус. Синтезът на антителата от вида IgM и IgG започва почти едновременно. Концентрацията и хронологията на появата им е различна при отделните индивиди. Времето, след което се наблюдава наличие на антитела в кръвта на пациента, е приблизително 14 дни от началото на симптомите на инфекцията. В някои случаи IgM и IgG се установяват по-рано (5-и ден от появата на симптоми), с достигане на максимална концентрация на 2-3 седмица за IgM и на 3-6 седмица за IgG.
Антителата с най-силен неутрализиращ капацитет са IgG антителата, насочени срещу шипчестия протеин (S-spike). Последният е отговорен за свързването на вируса с клетката-гостоприемник и възможността за проникване в нея. На базата на тези антитела са създадени и одобрените ваксини срещу SARS CoV-2.

Как работи тестът за антитела срещу COVID-19
Тестът определя количеството на образуваните IgG антитела срещу антигена на S1 рецептор-свързващия домейн на S-протеина на SARS CoV-2. Това са т.нар. неутрализиращи антитела, които блокират вируса преди неговото прикрепяне и навлизане в клетката. Точно тези са антителата,  които се синтезират в организма след направена ваксинация и засега имат най-голямо значение за състоянието на изградения имунитет. 
Предимства на теста  - автоматизиран и стандартизиран количествен метод, с висока чувствителност и специфичност.

Интерпретация на резултатите
Стойности под 33,8 BAU/ml се тълкуват като отрицателни, a тези над 33,8 BAU/ml като положителни.
Съгласно Наредбата на Министерството на здравеопазването, Клиничната лаборатория на Аджибадем Сити Клиник Варна издава сертификат за антитела при резултат над 150  ВАU/ml (>150 BAU/ml).

Свързани отделения