Скенер/CT АСС Варна
Поради увеличения брой заразени с COVID-19 все повече хора се разболяват със засягане на белия дроб. Това е рисково усложнение, засягащо предимно лицата с хронични заболявания и хората над 60 г., но се среща във всички възрасти.
Компютърната томография (изследване със скенер) е метод на избор за изследване на белия дроб. Така се постига възможно най-детайлното и прецизно изобразяване на белодробния паренхим.
Това е начинът да се установят и най-малките промени в белодробната тъкан, включително в интерстициума, където се локализират болестните промени при COVID-19.
Възможностите на компютърния томограф GE VCT LightSpeed с 64 детектора, с който разполага Аджибадем Сити Клиник Варна, позволяват едно изследване на бял дроб да трае само няколко секунди. Провежданата нискодозова компютърна томография, при която лъчевото натоварване е редуцирано до това на една рентгенова снимка, е препоръчителна при всички пациенти със съответните оплаквания. Бързината и точността на апарата, в комбинация с интерпретация от висококвалифицирани специалисти по Образна диагностика е най-доброто решение за откриване на белодробните усложнения при COVID-19 .
Нискодозовата компютърна томография е уместна както при боледуващи с по-тежка симптоматика, така и при пациенти, прекарали коронавирус за установяване на остатъчни промени и профилактика на хронифицирано заболяване на белите дробове.
Всички пациенти с хронични белодробни, сърдечни, имунологични и ендокринни проблеми следва да се скенират с нискодозова компютърна томография за изключване на белодробно ангажиране.
Медицинският център Аджибадем Сити Клиник във Варна предоставя свободен достъп за всички пациенти за скенер на бял дроб с преференциална цена 120 лв. Изследването се прави със записване на час на тел. 0700 33 900, 0892 20 20 80 в работните дни и в събота включително.

Свързани отделения