Жените на възраст от 30 до 50 години вече могат да си направят профилактично изследване на гърдите с направление от личен лекар. Промяната е от септември и е истинска революция в профилактиката. До момента в България се предвиждат профилактични мамографии на рак на млечната жлеза за жени от 50 до 69-годишна възраст. Но не и преглед без оплаквания за по-младите. Тази нова възможност ще помогне за ранното откриване на онкологичното заболяване - от ключова важност за успешно лечение.

Новината идва точно за октомври - месец, посветен на борбата с рака на млечната жлеза, когато се стремим да обърнем погледите на жените да се преглеждат редовно.

Защо ехография и защо мамография?

Ехографията на млечни жлези е ултразвуково образно изследване. То се извършва от сертифициран лекар-рентгенолог и дава информация за образуванията в тъканта на жени, които още не са в менопауза. Не всяко образувание е рак, подчертават специалистите. В случай, че лекарят открие находка, която дава сигнал за внимание, може да се назначат допълнително изследване с мамограф или ядрено-магнитен резонанс.
Всяка жена над 30-годишна възраст може да прегледа гърдите си чрез ехография.

На мамография подлежат жени над 40-годишна възраст.
Това е рентгеново изследване, при което се оглеждат най-малките изменения в млечната жлеза. Жените над 50 г. могат да го провеждат по Здравна каса профилактично на 2 години. По препоръка на изследващия лекар-рентгенолог някои жени трябва да се преглеждат по-често – на 6 месеца.
Изследването обаче не е резултатно за някои жени с по-плътна тъкан на млечните жлези и въпреки указанията за възраст, те трябва да бъдат прегледани първо с ехограф.

От години екипът на Аджибадем Сити Клиник Варна развива програма за профилактика на женското здраве. Клиниката разполага със съвременни ехографи, дигитален мамограф и ядрено-магнитен резонанс. Но най-важното – изследванията се провеждат от квалифицирани, опитни и спечелили доверието на хиляди жени лекари. Ежедневно те разчитат изследвания и имат остро око в откриването на най-ранни тревожни сигнали. Нашите специалисти са ангажирани с всеки отделен случай и помагат с търпение, опит и знания на своите пациентки.

Изследванията на ехограф и мамограф не са болезнени, нито опасни за здравето. Редовните прегледи помагат ракът на млечната жлеза да бъде открит в най-ранен стадий и лечението му да бъде най-малко травмиращо, с най-широк хоризонт за пациента. Не отлагайте прегледа на млечните жлези, за да се предпазите от тази честа и коварна болест!

Свързани отделения