Д-р Орцева, гинеколог

Летните жеги носят със себе си влага, а тя е основен причинител на редица инфекции при жените. Потта има pH 7, докато вагиналното pH е много по-ниско – от 3.8 до 4.5, обяснява д-р Фатиме Орцева, най-новият АГ-специалист в Аджибадем Сити Клиник Варна. Обилното изпотяване може да повлияе на вътрешното и външното pH на влагалището, което води до увеличаване на дрождите и развитие на гъбична инфекция. 

Най-честите симптоми са зачервена, сърбяща или раздразнена вулва, често придружена от секрет. Това отделяне обаче не винаги е налице, което може да затрудни самодиагностиката. Друга често срещана вагинална инфекция, за която трябва да се внимава през лятото, е бактериалната вагиноза . Симптомите често включват неприятна миризм и секрет.
Докато си почивате в мокър бански, химикалите от басейна и бактериите в морската вода и езерата се абсорбират в тъканта на вашия бански костюм като това създава благоприятна среда, в която микроорганизмите могат да се превърнат във всяка от изброените инфекции.
Ако забележите някои от изброените симптоми, не си поставяйте сами диагноза и не се самолекувайте, дори ако сте имали гъбична инфекция или пристъп на бактериална вагиноза преди. Потърсете консулт с АГ-специалист. Гъбичните инфекции и някои полово предавани заболявания имат подобни симптоми, но леченията са напълно различни. Важно е да бъдете прегледана от специалист, за да сте сигурна, че лекувате правилното заболяване.

Свързани отделения