Д-р Германов, АГ-специалист

Д-р Валентин Германов е гинеколог с голям опит и много специализации в диагностиката и оперативното лечение на гинекологични заболявания. Той разшири графика си за прегледи в Аджибадем Сити Клиник Варна и продължава да оперира лапароскопски и хистероскопски. 
Пред Moreto.net той говори за приложението на модерните методи за операция и за онова, които жените най-често подценяват.

Кои заболявания лекуват с лапароскопия и хистероскопия?

Все повече се разширяват индикациите и обемите, при които се прилага лапароскопска операция. Основно това е белигнена /доброкачествена/ патология: миоми, ендометриоза, патология на яйчниците, маточните тръби и много други. Лапароскопията дава по-добър достъп, методът е по-атравматичен за пациента и крайните резултати са по-добри.
Миомата във всичките й варианти се оперира лапароскопски, а ако е в кухината на матката – хистероскопски. Лапароскопски се оперират кисти на яйчници, патология по тръби, тазова възпалителна болест.  Лапароскопията е  метод на избор при оперативното лечение на стерилитет. Спешните състояния – извънматочна бременност, руптура на кисти на яйчници, също могат да се работят по лапароскопски път. По този начин се оперират и пролапси – свличане на влагалище, на матка. Подобни случаи се решават чрез лапароскопска колпопексия, което в България на малко места се прави, но все пак навлиза като практика.
Лапароскопската хирургия е приложима и при онкологичните заболявания на женската полова система, но само в ранен стадий (за карцинома на маточната шийка и карцинома на ендометриума). При карцинома на яйчника лапароскопията е приложима най-вече като диагностичен метод.
Хирургичното лечение при онкологичните заболяваня е само част от комплексното лечение, в което се включват още лъчетерапия, химеотерапия, хормонотерапия и др.

Какви са предимствата на лапароскопската хирургия в гинекологията?

Възстановяването при всеки пациент е индивидуално и зависи от обема на операцията. Възстановяването е много по-бързо, защото нямаме отваряне на коремна стена, болката е по-малко, раздвижването на пациента е по-рано, всички физиологични нужди се осъществяват по-лесно. Трудоспособността се връща по-бързо.
Оперирането чрез хистероскопия, където се работи в кухината на матката, е още по-малко травматично. Пациентът буквално на другия ден може да е на работа. Много от хистероскопските процедури са подходящи за извършване при амбулаторни условия. 

Кога една жена трябва да потърси гинеколог?
Най-често жената се обръща към лекар по няколко причини: болка, кръвотечение, извънредна менструация или пък липса на менструация и разбира се – съмнение за бременност. Има и други симптоми, които на нас като специалисти ни правят впечатление, но жената не обръща внимание или се притеснява, или смята, че има по-важни неща и ги пропуска.  Например гениталния пролапс – така наречените свличания на влагалище или матка, водещи до проблеми с уринирането, незадържане на урина. Много често жената се притеснява и не смее да отиде на лекар, да каже за проблема си. Понякога някои отлагат лечението на заболяването с години и тогава проблемът се задълбочава и решаването му е по-трудно. С напредването на възрастта се наслагват и хронични заболявания.
Пациентките често не обръщат внимание на слаби болки и дискомфорт. А това е свързано често с хронични инфекции или инфекции, непротичащи типично. Такива заболявания се причиняват от хламидии, микоплазми и др. Те нямат добра клинична изява, но водят до тежки поражения по тръбите, яйчниците, тежки сраствания, стерилитет. 
Пациентите не знаят това и не търсят лекар, особено младите жени. 
Болезнената менструация също е състояние, което много жени приемат за нормално, но то може да е израз на хронични възпалителни процеси или най-вече се дължи на ендометриоза. 

Един от сериозните проблеми в гинекологията е ендометриозата – пациентите не го подозират, а тя изисква специално внимание. Трудно се диагностицира и още по-трудно се лекува. Това е доброкачествено заболяване, но е доста агресивно и води до тежки сраствания и проблеми не само в областта на яйчниците, кисти и сраствания по тръби, но също водят до такива на матката, на връзката на матката, по черва, по пикочен мехур, може да ангажира целия малък таз. Стига се до хронична тазовса болка и до увреждания на околни органи. За нас като специалисти голямо предизвикателство е дълбоко тазовата ендометриоза – тежка диагноза и трудно за лечение заболяване. Оперативното лечение на ендометриозата е най-добре да се извършва по лапароскопски път.

Кои са най-опасните онкологични заболявания при жените и как се прави скрининг?

По отношение на шийката на матката стандарт е цитонамазка, която да се следи. При жени с анамнеза за папилома-вирусна инфекция не е лошо да бъдат типизирани,  за да се знае дали е носител на рискови щамове.
За съжаление няма скрининг за карцином на ендометриума. Пациентките ни търсят най-често по повод на някакво кръвотечение. Статистически до момента водеха това заболяване около менупаузата, но напоследък се среща при жени на 30-40 години.  
Диагностицирането на заболяването става чрез пробно абразио или още по-добре - чрез хистероскопия с насочена биопсия.
Най-труден за диагноза е яйчниковият карцином, защото няма ранни прояви. Често жените чувстват някакъв дискомфорт в корема, засилена перисталтика, лека болка. При по-млади жени - нарушения в менструацията, а при жени в менопауза - поява на генитално кървене.  Но като цяло яйчникът е свободен орган в коремната кухина и не води до изразени силни болки. Затова пациентите идват при лекар късно и лечението е много по-трудно.

Свързани отделения